ODS na nás hystericky útočí, brání se TOP 09 v Praze

Jiří Vávra

Jiří Vávra Zdroj: ctk

Nový pražský primátor za TOP 09 pojmenuje dosavadní chyby při řízení města a bude minimalizovat škody, dohodlo se celostátního předsednictvo strany. Stále se však neví, kdo primátorský řetěz získá.

Špičky TOP 09 vyrazily do protiútoku, reakce svého vládního partnera ODS k situaci v metropoli označily za hysterické. „Důrazně je odmítáme. Přenášení komunálního problému do celostátní politiky musí přestat,“ stojí v dnešním prohlášení předsednictva strany. Ta je připravena převzít rozhodující politickou odpovědnost za hlavní město, aniž by se prý nechala rozptylovat vnitřními spory a hádkami občanských demokratů.

Úkolem nového primátora za TOP 09 má být pojmenování dosavadních chyb a minimalizace škod. Podle šéfa klubu pražských zastupitelů za TOP 09 Jiřího Vávry však zatím není jasné, kdo primátorský post získá. „Upřednostňujeme, aby v první řadě byla vytvořena funkční koalice či jiná forma vládnutí hlavnímu městu. A teprve poté na základě odpovědného rozdělení gescí se můžeme bavit o tom, kdo z TOP 09 by vykonával post primátora,“ řekl Vávra.

Další jednání proběhnou ve čtvrtek

V pondělí předali TOP 09 své požadavky sociální demokraté, stany se opět sejdou ve čtvrtek. ODS má do pátku odpovědět na návrh TOP 09, podle něhož by mohla mít v jedenáctičlenné městské radě čtyři křesla. Občanští demokraté však nadále trvají na tom, aby primátorem zůstal Bohuslav Svoboda, dohoda je tedy nepravděpodobná.

Svoboda a také premiér Petr Nečas na vývoj v Praze reagovali ostrými slovy, přestřelka se strhla mezi Nečasem a prvním místopředsedou TOP 09, ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Svoboda obvinil TOP 09 z toho, že chce pražské zastupitele ODS rozštěpit tím, že korumpuje jeho spolustraníky.

Vedení TOP 09 dnes připomnělo, že ODS po komunálních volbách v roce 2010 uzavřela koalici se sociálními demokraty a obešla suverénního vítěze voleb. „Stejným způsobem se ODS zachovala i v dalších devíti významných městských částech hlavního města. V žádném z těchto případů nedošlo ze strany TOP 09 k zatěžování vládních koaličních vztahů,“ píše se v usnesení.

Pražská rada jedná v okleštěné sestavě

Radní hlavního města se v poledne sešli k dalšímu jednání, vrcholný městský orgán nyní tvoří jen šestice zástupců TOP 09. Pověřeným primátorem je Tomáš Hudeček. Rada ve stejném složení zasedala už minulý pátek, kdy odvolala z dozorčí rady pražského Dopravního podniku poslance a starostu Prahy 13 Davida Vodrážku (ODS) a bývalého náměstka primátora Josefa Noska (ODS). Také z dozorčí rady Obecního domu musel odejít místostarosta Prahy 13 Petra Zemana (ODS). Část občanskodemokratických zastupitelů však v obou radách zůstala, například Jana Černochová či Pavel Hurda.

V kompletním složení 11 členů by měla pražská rada začít fungovat od 6. června, kdy by měli být na jednání zastupitelstva dovoleni zbylí členové.

Profil: Konec Bohuslava Svobody, konec modré Prahy