Okamura jde do boje o Hrad. Chybí mu ale 25 tisíc podpisů

Tomio Okamura

Tomio Okamura Zdroj: ctk

Kandidaturu na prezidenta dnes formálně oznámil čerstvě zvolený senátor Tomio Okamura. Už před oznámením začali jeho příznivci sbírat potřebné podpisy. Dosud jich podle Okamury získali okolo 25 tisíc, tedy přibližně polovinu potřebného počtu.

„Mým společným cílem s voliči je, abych realizoval svůj volební program,“ řekl Okamura. Z Pražského hradu to podle něj půjde lépe než ze Senátu. Ve sklepě jedné z pivnic v centru metropole a za přítomnosti japonských televizních štábů pak čtyřicetiletý politik zopakoval, že je pro zavedení hmotné a trestní odpovědnosti politiků, pro přiznání majetku nad 20 milionů a pro rozvoj Zlínska, za které byl zvolen do sněmovny. „Program jsem sepsal v knize Umění vládnout,“ řekl.

Nový zájemce o křeslo po Václavu Klausovi ví, že na sběr podpisů, který je možný do 6. listopadu, má extrémně málo času. Primárně však počítá právě s úspěchem podpůrné petice, nehodlá se s žádostí o nominaci obracet na své nové kolegy v Senátu nebo na poslance.

Okamura předpokládá, že jej prezidentská kampaň vyjde na 15 milionů korun, sám je připraven z vlastních peněz investovat přes milion. Sponzory prý zatím nemá, ale zveřejnil už číslo svého účtu, kam budou moci lidé posílet příspěvky. O podobě kampaně zatím nepřemýšlel.