Pelikán hrozí rezignací kvůli vládním plánům na reorganizaci policie

Robert Pelikán

Robert Pelikán Zdroj: CTK

Vládní hnutí ANO požádalo kvůli návrhu na reorganizaci policie o dohadovací jednání s koaličními partnery, kterého by se měli zúčastnit i státní zástupci. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán s plánem na reorganizaci nesouhlasí a uvažuje o rezignaci. Na dnešním jednání předsedů koaličních stran nebyl požadavek ANO na stažení plánu ministerstva vnitra vyslyšen, řekl Andrej Babiš. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podle něj míní, že věc patří do kompetence ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).

Vedení policie chce vybudovat Národní centrálu boje proti organizovanému zločinu, pod kterou by nově měly spadat dva elitní policejní útvary - Útvar proti organizovanému zločinu a protikorupční policie.

Oznámil to dnes policejní prezident Tomáš Tuhý. Organizační struktury nového útvaru chce policie začít připravovat od letošního července. Plán vyvolal spory uvnitř vládní koalice. Hnutí ANO chce kvůli reorganizaci sboru vyvolat dohodovací řízení. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) jde o účelový nátlak. Reorganizaci hájí a tvrdí, že je připravena profesionálně.

Tuhý uvedl, že v centrále by mělo být pět speciálních oddělení, kde by se policisté zabývali organizovaným zločinem, terorismem, kyberkriminalitou, nejzávažnější hospodářskou kriminalitou a korupcí. Nejprve by se měla vytvořit organizační struktura nové organizace.

Reorganizace policie vyvolala spory na vládní úrovni. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) podle šéfa Hnutí ANO Andreje Babiše uvažuje o rezignaci, pokud návrh změn projde. Hnutí ANO kvůli tomu chce vyvolat dohodovací řízení, kterého by se účastnili i státní zástupci.

„Policie je nezávislá a nelze ji prostřednictvím cílených politických předvolebních kampaní rozvracet,“ reagoval Chovanec. Zdůraznil, že příprava reorganizace je v souladu se zákonem, má ji na starosti policejní prezidium a schvaluje ji pouze ministr vnitra.

Se slučováním útvarů nesouhlasí ani žalobci. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman například napsal dopis premiérovi Bohuslavovi Sobotkovi (ČSSD), v němž se obává snížení kvalita policejní práce, odchodu zkušených detektivů nebo vzniku velké policejní složky, která půjde těžce řídit.

Cílem vzniku nového útvaru je podle Tuhého to, aby se boj proti organizovanému zločinu vedl z jednoho místa. Slibuje si od toho efektivnější činnost policie než nyní. Podobně podle Tuhého pracují i policejní sbory v jiných zemích.

V čele centrály má podle plánů policie stát ředitel, má mít náměstky pro výkon a pro odbornou logistiku. Ve druhé fázi navrhne management strukturu sekcí, měl by ji předložit v listopadu. Dalším krokem má být vznik Národního kriminálního úřadu. Pokud všechno půjde podle plánů, tak by centrála měla plně fungovat v roce 2020.

Policejní prezident se dnes také snažil vyvrátit spekulace, podle kterých bude odstaven na vedlejší kolej šéf ÚOOZ Robert Šlachta, jehož tým mají žalobci při vyšetřování kauz ve větší oblibě než protikorupční policii. Tuhý prohlásil, že pro něj bude místo i v novém útvaru a že jeho pozice je pevná.