Pilný je osmým novým ministrem v Sobotkově vládě

Ivan Pilný

Ivan Pilný Zdroj: ČTK

Prezident Miloš Zeman jmenuje Ivana Pilného do funkce ministra financí
Andrej Babiš
Ministr financí Andrej Babiš na valné hromadě České unie sportu
Ministr financí Andrej Babiš na valné hromadě České unie sportu
Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš
7
Fotogalerie

První personální změnou v současné vládě byl odchod ministryně pro místní rozvoj Věry Jourové (ANO), která se stala eurokomisařkou.

3. října 2014 - V čele ministerstva pro místní rozvoj skončila Věra Jourová (ANO), stala se evropskou komisařkou pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost pohlaví. Nástupkyní Jourové v čele resortu se 8. října stala Karla Šlechtová (za ANO), která do té doby vedla odbor evropských fondů na Úřadu vlády.

12. listopadu 2014 - Demisi podal ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). Byl kritizován opozicí i koaličními partnery mimo jiné za časté personální výměny v Ředitelství silnic a dálnic. Novým ministrem dopravy byl 4. prosince jmenován Dan Ťok (za ANO), který předtím vedl stavební firmu Skanska.

10. února 2015 - Vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš oznámil, že ministryně spravedlnosti Helena Válková, navržená do vlády jeho hnutím, podala demisi k 1. březnu. Do čela resortu byl 12. března jmenován dosavadní náměstek ministerstva spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

17. června 2015 - Prezident Zeman jmenoval novou ministryní školství dosavadní náměstkyni ministra pro lidská práva, Kateřinu Valachovou (bezpartijní, za ČSSD). Ve funkci nahradila Marcela Chládka (ČSSD), jehož premiér navrhl odvolat v souvislosti s údajnou šikanou zaměstnanců na jeho úřadu.

30. listopadu 2016 - Prezident jmenoval nového ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka a nového ministra pro lidská práva Jana Chvojku (oba ČSSD). Dosavadní ředitel motolské nemocnice Ludvík nahradil Svatopluka Němečka (ČSSD), poslanec Chvojka pak vystřídal Jiřího Dienstbiera (rovněž ČSSD).

20. února 2017 - Sobotka oznámil, že Jan Mládek (ČSSD) odejde na konci února z čela ministerstva průmyslu a obchodu. Zeman jej odvolal na Sobotkův návrh, který za hlavní důvod změny označil Mládkův postup v otázce cen mobilních dat. Novým ministrem byl 4. dubna jmenován Jiří Havlíček (ČSSD), dosavadní náměstek resortu průmyslu.

9. května 2017 - Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) oznámila, že podá k 31. květnu demisi. K odstoupení ji vyzývali někteří politici kvůli kauze sportovních dotací. Jméno jejího nástupce zatím není známo.

24. května 2017 - Prezident jmenoval novým ministrem financí Ivana Pilného (ANO), který nahradil Andreje Babiše. Sobotka původně 2. května oznámil demisi celé vlády, kterou zdůvodnil nejasnostmi kolem Babišova podnikání a majetku. Později ale předseda vlády řekl, že nebude podávat demisi kabinetu, a to kvůli tomu, že prezident Zeman si vykládá ústavu tak, že by měl z vlády odejít pouze premiér. Takový výklad by podle Sobotky nevyřešil příčinu vládní krize. Sobotka proto 5. května poslal Zemanovi návrh na odvolání Babiše.