Pochvala od opozice: TOP 09 ocenila Sobotku a ministry za postoj k migraci

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg Zdroj: CTK

Opoziční TOP 09 ocenila postoj premiéra Bohuslava Sobotky, ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka i ministra vnitra Milana Chovance (všichni ČSSD) k migrační krizi. Jejich pozice považuje za odpovědné a přiměřené. Zástupci strany to uvedli na dnešní tiskové konferenci. Postoj TOP 09 je tak v ostrém kontrastu vůči názorům taktéž opoziční ODS, podle níž si vláda v nynější situaci neví rady.

„Strana TOP O9 podporuje v relevantních pozicích vládu České republiky k migrační krizi. My oceňujeme stanovisko premiéra České republiky, stejně tak jako postup ministra zahraničních věcí a ministra vnitra,“ řekla místopředsedkyně strany Helena Langšádlová.

„Domníváme se, že za stávající situace je jejich pozice odpovědná a přiměřená, že zajišťují bezpečnost českých občanů. Chtěli bychom vyjádřit také ocenění, že česká vláda dodržuje pravidla, dodržuje své závazky, dodržuje zákony,“ uvedla také.

Právě dodržování veškerých pravidel je podle strany jedním ze základních východisek nynější situace. „Není cestou stavět ploty, není cestou vyvolávat xenofobní nálady, ani nálady strachu, ale cestou jsou věcná řešení a spolupráce všech evropských zemí,“ podotkla Langšádlová.

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg dnes vyjádřil přesvědčení, že přijímání uprchlíků je hrdá česká tradice. Jeho strana se k ní hlásí. Evropská komise chce aktuálně prosadit, aby si členské státy unie přerozdělily na 120 tisíc uprchlíků, kteří jsou nyní v Itálii, Řecku a Maďarsku. Zatímco většina zemí osmadvacítky s návrhem souhlasí, Česko a další státy střední Evropy jsou proti.

Ivo T. Budil: Migrace je pro Evropu historická příležitost