Podpoříme společnou evropskou pohraniční stráž, řekl Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec na tiskové konferenci před odletem Chovance na jednání o kvótách

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec na tiskové konferenci před odletem Chovance na jednání o kvótách Zdroj: ctk

Česká republika je podle předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) připravena podílet se na vytvoření případné společné evropské pohraniční stráže, která by chránila vnější schengenskou hranici. Sobotka to dnes řekl novinářům při návštěvě hradecké univerzity. O společné pohraniční stráži se podle premiéra jednalo na středečním summitu lídrů EU v Bruselu k problému migrace.

„Myšlenku společné pohraniční stráže jsem včera na jednání podpořil. A nebyl jsem sám,“ řekl premiér. Česká republika by podle něj byla schopná vyslat do společné stráže vojáky či policisty. S konkrétními iniciativami ohledně vzniku společné pohraniční stráže by podle premiéra měla přijít Evropská komise.

Myšlenku společné pohraniční stráže označil za důležitou věc. „Ukazuje se, že řada zemí buď není ochotná nebo není schopná zajistit ochranu vnější schengenské hranice a společná evropská služba takovéto ochrany hranic by byla na místě,“ dodal předseda vlády. Osobně není přesvědčen o tom, že Řecko je schopné ochranu vnější schengenské hranice zajistit.