Policie obvinila bývalého šéfa pražského dopravního podniku Dvořáka

Martin Dvořák

Martin Dvořák Zdroj: 7 Jiri Kotatko

Bývalý generální ředitel pražského dopravního podniku Martin Dvořák byl obviněn z porušování při správě cizího majetku. Podle informací on-line deníku Týden mělo jít o zmanipulování zakázky pro firmu Cross Point. Ta údajně prodávala jízdenky v metru čtyřikrát dráž než její předchůdce.

Martin Dvořák převzetí obvinění serveru Týden.cz potvrdil. „Naprosto nečekaně mi dnes přišlo obvinění. Přestože má policie k dispozici stanovisko auditorské firmy KPMG, která říká, že zakázka byla v pořádku. Má také k dispozici dvě analýzy od nezávislých právníků, že to, co vytvořil pan Láska, je nesmyslné a zakázky jsou správné a nevznikla žádná škoda.

Dvořák měl coby ředitel dopravního podniku firmu Cross Point údajně zvýhodnit při výběrovém řízení. Spolu s ním byli obviněni další tři lidé, včetně bývalého radního pro dopravu Radovana Štajnera (ODS). Dvořák systematicky popírá, že by se v dopravním podniku předražovaly zakázky. Čtěte rozhovor s Martinem Dvořákem.

Naopak primátor Bohuslav Svoboda ho dlouhodobě kritizuje. Pražský dopravní podnik prý od roku 2009 platil za prodej jízdenek firmě Cross Point místo 30 milionů více než 130 milionů korun.

Bývalý šéf DPP již 1. srpna podal trestní oznámení na pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) a v nejbližších dnech zřejmě podá další i na advokáta Václava Lásku. Ten prováděl analýzu některých smluv uzavřených v rámci velkých zakázek vypsaných DPP a hovořil o organizované zločinecké struktuře uvnitř pražského dopravního podniku.

Loňská prověrka podle Lásky ukázala velkou nevýhodnost kontraktů se škodou v řádu stamilionů korun. Některé z nich už podnik vypověděl, u jiných se pokouší vyjednat změnu podmínek. Čtyři problematické smlouvy prověřila poradenská firma KPMG. Průběžné výsledky však nepotvrdily, že by škody po údajném předražení zakázek dosáhly stamilionů korun.