Policie se střelcem z Uherského Brodu před zásahem vyjednávala

Situace v Uherském Brodě po střelbě v tamní resturaci

Situace v Uherském Brodě po střelbě v tamní resturaci Zdroj: ctk

Policejní prezident Tomáš Tuhý (vlevo) a ministr vnitra Milan Chovanec hovoří s novináři v Uherském Brodě na Uherskohradišťsku, kde 24. února dvaašedesátiletý muž zastřelil v místní restauraci Družba osm lidí a nakonec i sám sebe.
Policejní prezident Tomáš Tuhý (vlevo) a ministr vnitra Milan Chovanec hovoří s novináři v Uherském Brodě na Uherskohradišťsku, kde 24. února dvaašedesátiletý muž zastřelil v místní restauraci Družba osm lidí a nakonec i sám sebe.
Policie zasahovala 24. února v Uherském Brodě na Uherskohradišťsku kvůli střelbě v restauraci Družba. Podle informací od ministra vnitra zemřelo na místě osm lidí.
Policie zasahovala 24. února v Uherském Brodě na Uherskohradišťsku kvůli střelbě v restauraci Družba. Podle informací od ministra vnitra zemřelo na místě osm lidí.
Policie zasahovala 24. února v Uherském Brodě na Uherskohradišťsku kvůli střelbě v restauraci Družba. Podle informací od ministra vnitra zemřelo na místě osm lidí.
10
Fotogalerie
Policisté se střelcem z Uherského Brodu ještě před úterním zásahem vyjednávali. Až poté vnikli do restaurace, kde třiašedesátiletý muž zastřelil osm lidí. Na policejním webu to oznámil mluvčí krajské policie Pavel Stránský. Při zásahu také podle něj policisté vůbec na útočníka nevystřelili, muž se zabil sám.

Policie přijala v úterý ve 12:38 oznámení, že do restaurace Družba vešel muž a začal bez jakýchkoli příčin střílet po hostech. Zhruba za deset minut dorazila na místo hlídka. „Poté, co policisté vstoupili do prostor restaurace, útočník na ně začal pálit,“ sdělil Stránský. Z restaurace se podle něj podařilo dostat sedmatřicetileté postřelené ženě, kterou pak zdravotníci převezli do nemocnice.

Policisté potom zcela uzavřeli okolí restaurace. „Policejnímu vyjednavači se podařilo telefonicky zkontaktovat s podezřelou osobou a ve spolupráci s velitelem zásahu se snažil získat bližší informace o celé situaci,“ uvedl mluvčí. „V určitém okamžiku rozhodl velitel zásahu, že se situace vyhrotila natolik, že je třeba vstoupit do objektu a pachatele eliminovat. Zásahová jednotka pak vnikla do objektu a pachatel, konfrontován s beznadějností své situace, se s největší pravděpodobností sám zastřelil. Policisté proti pachateli střelnou zbraň nepoužili,“ popsal situaci.

Z restaurace policisté vyvedli jednoho nezraněného muže, který se během útoku ukryl ve vedlejších prostorách. Nikdo další však už nepřežil. Zdravotníci, kteří se dostali po zásahu dovnitř, se sice pokoušeli poskytnout postřeleným první pomoc, ale nakonec mohli podle Stránského jen konstatovat smrt. Mezi zemřelými byla třiačtyřicetiletá žena a sedm mužů ve věku 27 až 66 let.

Postřelená žena se ještě v úterý podrobila v uherskohradišťské nemocnici zhruba hodinové operaci, poté ji lékaři uvedli do umělého spánku, ze kterého ji dnes dopoledne probudili. „Žena je při vědomí, je mimo ohrožení života, komunikuje,“ řekla dnes mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Léčba ženy podle ní potrvá několik týdnů.

Experti: Šlo o hromadnou vraždou
Postřílení osmi lidí v uherskobrodské restauraci Družba bylo hromadnou vraždou, které se podle expertů zabránit nedá. Šílení střelci se nemstí na konkrétních vinících, vraždí neznámé lidi a chtějí vyvolat děs a hrůzu. Patří k nim i třiašedesátiletý muž, který po úterním hrůzném činu spáchal sebevraždu. Údajně byl deset let nezaměstnaný, pečoval o duševně chorou ženu a stěžoval si na šikanu. Jako introvert držel vše v sobě, až vybuchl.
Podle expertů hrozí, že s narůstajícím stresem ve společnosti bude takových činů přibývat. Potvrzuje to podle nich příklad USA. Riziko zvyšuje podle nich snadná dostupnost zbraní. Problém vidí i v tom, že do péče psychiatra se nedostane každý, kdo by ji potřeboval. Obrovská je i zátěž pro členy rodiny, kteří o duševně nemocné pečují.

Nejde o teroristický čin, tvrdí policie

„V tuto chvíli můžeme konstatovat, že se podle všeho nejednalo o teroristický útok, nýbrž s největší pravděpodobností o zkratkovité jednání agresora, jenž mohl být pod velkým psychickým tlakem,“ oznámil mluvčí policie. Potvrdil, že pachatelem byl muž přímo z Uherského Brodu bez trestní minulosti, který byl majitelem zbrojního průkazu a legálně vlastnil dvě krátké střelné zbraně. Zda právě tyto zbraně při útoku použil, ale zatím policisté neuvedli. „Vzhledem k mimořádnosti tohoto tragického případu bude vyšetřování a úkony s ním související trvat po dobu v řádu týdnů až měsíců,“ doplnil Stránský.

Vyšetřovatelé prozatím nechtěli spekulovat, zda měl muž psychické problémy. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) měl střelec problémy se sousedy. Server Lidovky.cz s odvoláním na sousedy píše o mužově špatném duševním stavu a častých hlasitých výstupech jeho manželky. Policie musela v úterý po 23:00 násilím vniknout do domu útočníka, protože manželka střelce odmítala policisty vpustit dovnitř.

„Paní byla ve špatném psychickém stavu, lékař na místě rozhodl o její hospitalizaci v psychiatrické léčebně,“ řekl dnes Stránský, podle kterého policie potřebovala do domu vstoupit kvůli ochraně života lidí. „Jiné zákonné důvody jsme k tomu neměli, neprováděli jsme tam žádné další úkony. Našli jsme tam paní ve špatném stavu a byla z místa odvezena,“ podotkl mluvčí. Policie podle něj zatím nebude komentovat, jaké další úkony bude provádět v souvislosti s bydlištěm útočníka.

Chronologie událostí v Uherském Brodě, kde střelec zabil osm lidí
12:38 - policie přijala oznámení, že do restaurace Družba vešel muž a začal bez jakýchkoli příčin střílet po hostech. Některým návštěvníkům se podařilo uniknout.
12:47 - na místo dorazila policejní hlídka. Poté, co policisté vstoupili do prostor restaurace, útočník na ně začal pálit. Z restaurace se podařilo dostat sedmatřicetileté postřelené ženě, kterou pak zdravotníci převezli do nemocnice.
12:56 - do redakce televize Prima údajně volal muž, který uvedl, že je šikanován, „má pistoli a rukojmí a že se zařídí po svém.“ Hovor trval zhruba čtyři minuty, televize kontaktovala policii.
13:50 omezení provozu na nedaleké železniční trati, na místo zamířily další policejní a záchranářské hlídky, včetně vrtulníku. Nebylo jasné, zda má muž rukojmí, zda jsou na místě zranění či mrtví.
po 14:00 - po neúspěšném vyjednávání s útočníkem do restaurace vnikla zásahová jednotka. Policisté na místě našli větší počet mrtvých, včetně předpokládaného pachatele.
14:16 - uherskobrodský starosta Patrik Kunčar ve vysílání ČT24 prozradil, že se v restauraci ukrývá ještě jeden host - manžel jeho asistentky. V té době byl pachatel podle policie ještě naživu a ozbrojený uvnitř restaurace.
14:23 - podle Aktuálně.cz do restaurace vnikla zásahová jednotka. Policisté na místě našli větší počet mrtvých, včetně předpokládaného pachatele.
14:44 obnovení provozu na železnici, provoz byl nepravidelný ještě další dvě hodiny.
15:35 ministr vnitra Milan Chovanec uvedl, že střelba si vyžádala osm obětí, zemřel také pachatel. Ministr vyrazil vrtulníkem na místo tragédie společně s policejním prezidentem Tomášem Tuhým.
16:08 uherskobrodský starosta Patrik Kunčar sdělil, že útočník se sám zastřelil. Podle něj šlo o místního muže, zřejmě psychicky labilního.
16:21 premiér Bohuslav Sobotka, který je na návštěvě Jižní Koreje, uvedl, že je útokem šokován. Požádal ministra Chovance, aby osobně dohlédl na vyšetřování.
17:04 žalobce potvrdil osm obětí - sedm mužů a jednu ženu, stejně jako smrt střelce. Jeho motivem byla zřejmě kombinace osobních důvodů. O duševních problémech útočníka, který neměl kriminální minulost, nechtěl spekulovat.
18:00 ministr Chovanec po návštěvě místa činu uvedl, že útočník byl držitelem zbrojního průkazu. Policie prověřuje, zda použil legálně drženou zbraň.
19:17 Chovanec řekl, že útočník měl u sebe dvě pistole. Podle něj se také podařilo ověřit totožnost všech osmi obětí. Ministr vnitra v České televizi rovněž prohlásil, že střelec volal do televize Prima až po útoku; tragédii tak prý nešlo zabránit.
po 23:00 policie zasáhla v domě střelce na okraji sídliště Olšava, asi kilometr od místa střelby. Z řadového domku vyvedla manželku pachatele, která má podle sousedů dlouhodobé psychické problémy. S policisty po celé odpoledne odmítala komunikovat. Po zásahu ji policie odvedla do sanitky.
po 24:00 zlínská policie na svých internetových stránkách zveřejnila podrobnosti o zásahu. Poprvé uvedla, že policisté s útočníkem před zásahem vyjednávali. Poté, co do objektu vnikla zásahová jednotka, se muž zabil sám, policisté na něj nestříleli.
Středa
kolem 09:00 ministr Chovanec na Twitteru kritizuje starostu U. Brodu. Jeho „upovídanost“ prý byla jedním z rizik zásahu proti střelci.
po 09:00 mluvčí uherskohradišťské nemocnice oznámila, že postřelená žena je při vědomí, mimo ohrožení života a komunikuje. Její léčba potrvá několik týdnů.
10:00 u restaurace Družba se konalo pietní shromáždění. Přišlo na něj několik stovek lidí, starosta vyslovil účast pozůstalým. Po aktu médiím řekl, že v úterý při informování veřejnosti nepochybil a postěžoval si na nedostatek informací od policie.
po 11:00 způsobu informování ze strany policie se zastal státní zástupce Roman Kafka. Podle něj komunikovala podle zákona a sdělila tolik informací, kolik vyhodnotila jako nezbytné.
11:54 prezident Miloš Zeman prostřednictvím svého mluvčího oznámil, že v pátek pojede do Uherského Brodu položit květinu.