Policie zajistila v kauze H-System prostředky za 280 milionů korun

Bývalý šéf představenstva H-Systemu Petr Smetka

Bývalý šéf představenstva H-Systemu Petr Smetka Zdroj: CTK/Michal Kamaryt

Protikorupční policie zajistila v souvislosti s kauzou H-System prostředky zhruba ve výši 280 milionů korun. Detektivové se obávali, že jeden z bývalých manažerů, odsouzený pravomocně za podvod, úmyslně vytvářel fiktivní pohledávky a závazky, aby zmařil náhradu škody, kterou mu soud nařídil. Podle informací ČTK jde o hlavní postavu miliardové podvodu Petra Smetku.

„Kriminalisté mají důvodné podezření, že tyto závazky a pohledávky jsou úmyslně a účelově vytvářeny, ačkoliv ve skutečnosti neexistují,“ sdělil mluvčí. Domnívají se, že jejich skutečným cílem je zmaření náhrady škody poškozeným, bývalým klientům H-Systemu.

V kauze H-System přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 milionů korun. Majoritní akcionář H-Systemu Petr Smetka dostal pravomocně 12 let vězení za podvod, poškozování věřitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Soudy jej označily za hlavního strůjce rozsáhlého podvodu spojeného s projektem levného bydlení. Nařídily mu také, aby uhradil několik stovek milionů. Se zbytkem soud odkázal poškozené na řízení občanskoprávní. Smetka také dostal zákaz podnikat a zastávat funkce ve statutárních orgánech obchodních společností a družstev na deset let.

Od počátku se hájil tím, že zájemce o dostupné bydlení nepodvedl, jen mu prý nevyšel podnikatelský záměr. Považuje se za oběť protikorupční akce vlády někdejšího premiéra Miloše Zemana nazvané Čisté ruce.

Za účast na miliardovém podvodu byli souzeni i další bývalí vrcholní představitelé vytunelované společnosti H-System, dostali podmíněné tresty. Jaroslavu Vítkovi a Jaroslavu Eliášovi Vrchní soud v Praze uložil každému tříletý trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let, Ladislavu Tůmovi dva a půl roku s odkladem na čtyři roky. Všichni tři muži vinu popírali. Odvolací senát zároveň trojici mužů nakázal, aby se podle svých možností zapojili do náhrady škody.

Stovky uzavřených smluv, dokončeno jen 34 rodinných domů

Po založení H-Systemu v roce 1993 a po reklamní kampani společnost uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Zaplatili za ně v průměru milion korun. Na podzim 1997 ale H-System zkrachoval. Firma stihla dokončit jen 34 rodinných domů. Smetka podle soudů převáděl peníze na jiné společnosti.

Podle mluvčího policie zajistila s předchozím souhlasem státního zástupce nemovitosti v odhadované tržní ceně 250 milionů korun. Zajistila také 30 milionů na bankovním účtu. Prostředky byly zajištěny jako výnosy z trestné činnosti, kterých bylo použito k nebezpečné a předem plánované trestné činnosti. „Byly zahájeny úkony trestního řízení, proto bylo možné prostředky podle trestního řádu zajistit,“ dodal Ibehej.

Zmocněnkyně části poškozených Hana Marvanová v červnu zdůraznila, že na náhradě škody dosud nikdo, včetně Smetky, nezaplatil ani korunu. Smetka a další lidé se podle ní naopak snaží nezákonně vyvádět zajištěný majetek.