Poslanci odmítli bezvízový styk s Tureckem, byť je součástí dohody EU

Centrum Istanbulu

Centrum Istanbulu Zdroj: ctk/ap

Sněmovna odmítla zavedení bezvízového styku s Tureckem, jak vyplývá z dohody mezi EU a touto zemí ohledně migrace. Evropské státy, které nejsou schopny chránit vnější hranici schengenského prostoru, by měly Schengen opustit, neboť ohrožují bezpečnost obyvatel všech zemí Evropské unie, uvedla dolní komora na návrh opoziční ODS po debatě o migrační krizi.

Sněmovna podle usnesení také považuje ochranu vnějších hranic schengenského prostoru za prvořadý úkol vlád jednotlivých členských zemí EU. Neprošel však jeden z návrhů ODS, aby Sněmovna odmítla postoj premiérů členských států, kterým se podle ní fakticky přenáší odpovědnost za ochranu vnějších hranic schengenského prostoru na Turecko.

Sněmovna podobně jako na podzim taky důrazně odmítla zavedení stálého mechanismu pro přerozdělování uprchlíků mezi státy Evropské unie. V konečném usnesení se píše taky o nutnosti zajištění ochrany vnější hranice unie a humanitární pomoci pro pomoc uprchlíkům mimo území EU. Sněmovna uložila vládě, aby se připravila na možné přesměrování toku migrantů s dopadem na Česko.

Tyto schválené návrhy připravily vládní kluby ČSSD, ANO a lidovců a opoziční TOP 09. Jejich další část dolní komora ale zamítla. Měla podle nich například přivítat „pokroky při jednání s Tureckem, zejména dohodu o návratové politice“ nebo podpořit peněžitou náhradu pro Turecko.

Tříhodinová debata

Opoziční Úsvit neprosadil, aby Sněmovna odmítla dohodu s Tureckem jako celek kvůli tomu, že je bezpečnostním rizikem pro Česko. Poslanci zamítli také návrh tohoto klubu, podle kterého měla dolní komora vyslovit nesouhlas s oživením procesu vstupu Turecka do unie, se systémem výměny imigrantů mezi EU a Tureckem a s vyplácením peněz Turecku z českého rozpočtu.

Úsvit neprosadil ani požadavky, aby vláda ihned zastavila přijímání nelegálních imigrantů podle kvót, aby o kvótách vypsala všelidové hlasování a aby zavedla nejpozději od července ochranu státní hranice. Se svými návrhy neuspěl ani Tomio Okamura (SPD), podle kterého by vláda neměla dovolit vytváření uprchlických ghett v Česku, naopak by měla vytvořit plán na repatriace všech migrantů.

Poslanci se dnes věnovali debatě o migraci zhruba tři hodiny. Řada řečníků při ní poukazovala na dnešní teroristické útoky v Bruselu, které si podle dosavadních informací vyžádaly asi tři desítky mrtvých a desítky zraněných. Poslanci za oběti drželi v úvodu schůze minutu ticha. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) poslancům řekl, že neexistují žádné informace o reálném nebezpečí pro české občany na území ČR.

Přehled usnesení Sněmovny k migrační krizi
Přehled usnesení k migrační krizi, které schválila Sněmovna:
1) Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky odmítá dohodu předsedů vlád členských zemí Evropské unie, která se týká zrušení vízového režimu pro turecké občany nejpozději do konce června roku 2016.

2) Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky považuje ochranu vnějších hranic schengenského prostoru za prvořadý úkol vlád jednotlivých členských zemí Evropské unie.

3) Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky konstatuje, že státy, které nejsou schopny plnit své závazky a chránit vnější hranice schengenského prostoru, mají tento prostor opustit, neboť ohrožují bezpečnost občanů všech zemí Evropské unie.

4) Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky nadále důrazně odmítá zavedení povinného přerozdělovacího mechanismu běženců.

5) Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá prosazování takových opatření, která budou zohledňovat podmínku zajištění bezpečnosti zemí Evropské unie a současně vytvoření dostatečné humanitární kapacity pro pomoc uprchlíkům mimo území Evropské unie, například v utečeneckých táborech v Jordánsku etc.

6) Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky považuje za zásadní, aby byla zajištěna především kontrola vnější hranice schengenského prostoru, a proto je nezbytné, aby společná pohraniční a pobřežní stráž byla zřízena v takové kapacitě, která tento cíl bude schopna zajišťovat.

7) Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá Vládu ČR, aby analyzovala aktuální změny postojů a následné kroky členských států EU, zejména Německa, v otázce řešení migrační krize.

8) Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky ukládá Vládě ČR, aby připravila všechna potřebná opatření, kterými bude adekvátně reagovat pro případ změn migračních tras s přímým dopadem na ČR.

9) Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyzývá Vládu ČR, aby prosazovala tyto principy při všech jednáních na všech úrovních a oblastech své národní i mezinárodní působnosti.