Praha otevírá data městských společností

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Pražská rada zadala městským společnostem, ve kterých je hlavní město jediným akcionářem, aby vypracovaly strategie pro zveřejňování informací v podobě otevřených dat. Informace by měly být zveřejňovány dálkově, ve strojově čitelných formátech a bez omezení způsobu a účelu jejich využití. Společnosti se tak zapojí do politiky otevřených dat a jejich služby i způsob fungování se stanou pro Pražany srozumitelnější a transparentnější. 

Na pražském magistrátu už v minulosti vznikla pozice koordinátora otevírání dat. Díky tomu jsou na pražském portále otevřených dat  postupně publikovány nejrůznější datové sady. Pro městské společnosti ovšem dosud žádné ucelené strategie nevznikly.

Nyní se hlavní město rozhodlo začít v oblasti transparentnosti aktivně ovlivňovat dění i ve svých společnostech. Proto jim dalo pokyn, aby vytvořily strategie pro zveřejňování dat a zaslaly je pro informaci Radě hl. m. Prahy. Vzhledem k tomu, že každá z nich působí ve specifické oblasti, nejsou v této fázi stanoveny žádné konkrétní požadavky. 

Součástí strategie by však měl být rámcový popis toho, jaká klíčová data společnost generuje a jak hodlá systematicky přistupovat k jejich publikaci. To se týká jak technického řešení, tak interních předpisů, které upravují nastavení procesů schvalování a spolupráci s Operátorem ICT. 

Některé společnosti již učinily první kroky. Přípravy na vypracování takové strategie zahájily podle vyjádření místopředsedy představenstva Jana Vidíma třeba Kolektory Praha. 

Stejný úkol dostaly od hlavního města také Dopravní podnik, Pražská plynárenská Holding, Pražská vodohospodářská společnost, Pražské služby nebo například Technická správa komunikací.