Praha uzavře pakt s Budapeští, Bratislavou a Varšavou. Má řešit klimatickou či bytovou krizi

Praha

Praha Zdroj: Michael Tomeš

Bratislava (ilustrační foto)
Varšava  (ilustrační foto(
Budapešť (ilustrační foto)
4
Fotogalerie

Hlavní město Praha uzavře Pakt svobodných měst s Budapeští, Bratislavou a Varšavou. Dokument má posílit spolupráci měst visegrádské čtyřky. Jejich zástupci ho podepíšou 16. prosince. Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní. Na vytvoření paktu se primátoři hlavních měst V4 domluvili na setkání k 30. výročí pádu Berlínské zdi. Schválit jej musí ještě pražští zastupitelé.

„Města jsou motorem růstu a inovací v regionech a čelí mnoha shodným výzvám a úkolům,“ píše se v materiálu. Primátoři dokument podepíšou příští týden v Budapešti.

Města budou spolupracovat při řešení problémů spojených například s klimatickou krizí, bytovou politikou, stárnutím obyvatelstva a sociální politikou. Města se zároveň zavážou ochraňovat a prosazovat svobodu, lidskou důstojnost, demokracii, právní stát nebo kulturní rozmanitosti.

Kromě paktu se Praha chystá také podepsat partnerskou smlouvu s Vídní. S ní chce spolupracovat v dopravě, bydlení nebo životním prostředí. Město nyní dokončuje text smlouvy a výběr oblastí spolupráce. V lednu příštího roku Praha podepíše smlouvu s Tchaj-pejí.