Kosovo po Zemanových výrocích odvolalo svou účast na summitu V4

Český prezident Miloš Zeman se svým protějškem Aleksandarem Vučičem na státní návštěvě Srbska

Český prezident Miloš Zeman se svým protějškem Aleksandarem Vučičem na státní návštěvě Srbska Zdroj: Twitter Jiřího Ovčáčka

Český prezident Miloš Zeman se svým protějškem Aleksandarem Vučičem na státní návštěvě Srbska
Miloše Zeman se srbským režisérem Emirem Kusturicou
3
Fotogalerie

Kosovo podle informací ČTK z diplomatických zdrojů odvolalo po slovech prezidenta Miloše Zemana svou účast na čtvrtečním summitu premiérů visegrádské čtyřky (V4 - ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko) a zemí západního Balkánu v Praze. Zeman se proti zemi několikrát vymezil při své nynější návštěvě Srbska. Prohlásil také, že bude chtít s českými ústavními činiteli projednat, zda by bylo možné, aby ČR odvolala uznání Kosova samostatným státem.

Setkání čtyř premiérů zemí V4 a zástupců šesti zemí západního Balkánu se v Praze původně vedle premiérů Srbska, Severní Makedonie, Černé Hory, Albánie, Bosny a Hercegoviny měl zúčastnit i místopředseda vlády Kosova. Mluvčí vlády Jana Adamcová ČTK potvrdila, že na summit nedorazí z kosovského kabinetu nikdo, zemi bude reprezentovat zástupce velvyslanectví v Praze.

Zeman po příletu do Bělehradu řekl, že má rád Srbsko a Srby, ale nemá rád Kosovo. Televizi Barrandov před odletem řekl, že Kosovo nepovažuje za demokratický stát. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) napsal, že Česko má s Kosovem i Srbskem korektní vztahy. Připomněl, že Česko je mezi zhruba stovkou zemí, které Kosovo uznaly.

Ministerstvo zahraničí loni v lednu uvedlo, že zpětvzetí uznání státu v mezinárodním právu je zcela nestandardním a výjimečným krokem. „V případě Kosova není k takovému kroku důvod. Navíc v roce 2010 vydal Mezinárodní soudní dvůr posudek, dle kterého byla jednostranná Deklarace nezávislosti Kosova v souladu s mezinárodním právem,“ sdělil tehdy tiskový odbor MZV.

Kosovo po rozpadu Jugoslávie patřilo Srbsku, v roce 2008 ale s podporou západních velmocí vyhlásilo nezávislost. Srbsko jej ovšem stále považuje za své území. Většina členských států OSN včetně Česka samostatnost Kosova uznala, naopak některé země jako Slovensko, Španělsko, Rusko, Bosna a Hercegovina nebo Řecko nikoli.

Summit V4 a balkánských zemí v Praze má za úkol posílit spolupráci obou regionů, což si Česko dalo za cíl ve svém aktuálním předsednictví ve V4. Země by si měly ve čtvrtek vyměnit své zkušenosti z posledních let. ČR podporuje integraci zemí západního Balkánu do Evropské unie.

Petříček nevidí důvod k debatě o odvolání českého uznání Kosova samostatným státem. S myšlenkou při návštěvě Srbska přišel prezident Miloš Zeman, který to plánuje probrat s ostatními českými ústavními činiteli. Petříček sdělil, že změna není v zájmu bezpečnosti i čitelnosti české zahraniční politiky. Se Zemanem se o jeho názoru nicméně rád pobaví, dodal.

"Přestože k takové debatě v tuto chvíli nevidím důvod, protože situace na Balkáně se nijak dramaticky nezměnila, rád se s panem prezidentem o jeho názoru pobavím," uvedl Petříček. Zdůraznil, že Česko podporuje země západního Balkánu včetně Srbska na cestě do Evropské unie.

Zeman na tiskové konferenci po setkání se srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem v Bělehradě naznačil, že podporuje odvolání uznání samostatnosti Kosova. Zároveň dodal, že stát, v jehož čele jsou váleční zločinci, nepatří do společenství demokratických států. Už po příletu do Bělehradu Vučičovi řekl, že má rád Srbsko a Srby, ale nemá rád Kosovo.

Kosovo po vyhlášení nezávislosti na Srbsku v roce 2008 uznalo 116 zemí. V současnosti počet zemí, které Kosovo pokládají za nezávislý stát, klesl podle srbské diplomacie pod stovku. Mezi státy, jež nezávislost Kosova uznaly, je většina členských zemí OSN i většina zemí Evropské unie včetně Česka. "Kosovo jsme v roce 2008 uznali 'de iure' a je v zájmu naší bezpečnosti a čitelnosti naší zahraniční politiky, abychom na tom nic neměnili," uvedl Petříček.