Praha věděla o údajně neplatných smlouvách s Metrostavem od září

tunel Blanka

tunel Blanka Zdroj: ctk

Pražský magistrát měl informace ohledně údajně neplatných smluv s firmou Metrostav na stavbu tunelu Blanka k dispozici už od září. Radní materiál ale projednali a zveřejnili až poté, co Metrostav ve středu oznámil přerušení stavby. Práce by se měly zastavit 7. prosince kvůli tomu, že Praha stavební firmě dluží více než 2,1 miliardy korun a chybí smluvní dodatky na vícepráce.

Praha dosud za stavbu zaplatila 25 miliard korun. „Město bez legitimního důvodu vyplatilo desítky miliard korun a v tomto protiprávním jednání nemůže pokračovat,“ řekl ve středu Tomáš Hudeček (TOP 09). Tunelový komplex by měl dohromady stát 36 miliard korun. Přerušení prací nejspíš oddálí plánované otevření tunelu na jaře příštího roku. Zřejmě na konec června.

Praha sice Metrostavu neplatí, peníze na stavbu prý ale má. Do rozpočtu na příští rok se budou přesouvat z letoška čtyři miliardy, které byly v rozpočtu vyčleněny právě na stavbu Blanky. Politici ale hledají cestu, jak zákonným způsobem proplatit vícepráce, které v průběhu stavby vznikly.

Podle zákona o veřejných zakázkách totiž nesmí práce nad rámec smlouvy přesáhnout 20 procent celkových nákladů. Pražští radní už čelí stíhání kvůli jinému problematickému projektu - opencard.

Vizualizace tunelu Blanka:

Město si proto již několik měsíců nechává zpracovat kategorizaci prací na stavbě komplexu Blanka. Už za primátora Bohuslava Svobody (ODS) vznikla řada posudků. Žádný z nich ale podle všeho nepřišel s jednoznačným řešením.

Za situaci podle Hudečka nese odpovědnost někdejší vedení Prahy z éry exprimátora Pavla Béma (ODS). Právě z té doby pochází problematické rozhodnutí o stavbě Blanky, ale třeba i kontroverzního projektu opencard a dalších. Bém to ale odmítá a viní současné politiky z neschopnosti a zadlužování města.

Tunelový komplex Blanka se začal stavět v roce 2007. Komplex měří 5,5 kilometru, jeho součástí je nejdelší souvislý ražený tunel v Česku dlouhý zhruba 2,23 kilometru.