Praha vypíše soutěž na nový magistrát. Počítá s lokalitou Na Knížecí

Pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová. Zdroj: Tonda Tran, Robert Klejch, David Malík, Výstaviště Praha

Pražská primátorka Adriana Krnáčová.
Pražská primátorka Adriana Krnáčová.
Pražská primátorka Adriana Krnáčová.
4
Fotogalerie

Vedení Prahy začne hledat architektonické řešení budovy, kde by soustředilo všechny úřady. Nejvhodnější lokalita je podle aktuální studie Na Knížecí.

Z několika zvažovaných lokalit pro výstavbu nového sídla pražského magistrátu se jeho vedení jeví jako nejvhodnější proluka Na Knížecí na Praze 5. Podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) by měla být multifunkční budova zkolaudována nejpozději do roku 2028, kdy vyprší pronájem Škodova paláce a úředníci ho budou muset opustit.

„Preferovaná varianta Na Knížecí vychází z aktuální studie. Součástí je i ekonomická analýza, podle níž je výhodnější, abychom byli ve vlastní budově, která bude navržena přesně podle našich potřeb,“ řekla Krnáčová pro deník E15.

Vedení Prahy chce vypsat mezinárodní architektonickou soutěž s tím, že vítěz by byl i projektantem. „Mohli bychom ji vyhlásit ještě před podzimními komunálními volbami. Nejprve ale musíme popsat, jak by budova měla vypadat,“ dodala primátorka.

Ještě nedávno byla ve hře také Florenc, kde by nové sídlo pražské radnice stálo nad přestupními stanicemi metra. Podle Krnáčové se však ukázalo, že by byly nutné vysoké investice do statiky, protože betonová deska podzemní dráhy by budovu neunesla.

Pro lokalitu Na Knížecí hovoří kromě stanic metra, tramvají a autobusů i nedaleké smíchovské nádraží, které by přiblížilo úřad části obyvatel Středočeského kraje. „Podmínkou bylo i to, aby budova stála na pozemku města a aby byla na území, kde se uvažuje o zástavbě. Přispěli bychom tak k rozvoji městské části,“ podotkla Krnáčová v narážce na rozsáhlý developerský záměr firmy Sekyra Group.

Ta chce na místě nákladového železničního nádraží vytvořit moderní centrum celého Smíchova. Na ploše kolem 210 tisíc metrů čtverečních mají vzniknout kancelářské, obchodní a rezidenční budovy, několik veřejných náměstí a školy za celkem 15 miliard korun.

Sestěhování zefektivní chod úřadu. Odbory magistrátu se už řadu let nacházejí na několika místech Prahy, a komunikace mezi nimi proto vázne. „Chceme, aby magistrát sídlil na jedné adrese, kam by se sestěhovaly úplně všechny odbory. I proto, aby některé z nich nedělaly občas totéž, což zpravidla zjistíme až dodatečně,“ vysvětlila primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Součástí nové budovy by bylo podzemní parkoviště, obchody či restaurace. Částečně by mělo být zachované i autobusové nádraží Na Knížecí. Stávající objekty magistrátu, které mu patří, jako je například secesní budova na Mariánském náměstí, by Krnáčová rozhodně neprodávala. Obrátila by se na veřejnost a architekty, aby navrhli jejich využití.