Prahou prošel průvod za legalizaci marihuany

Million Marihuana March

Million Marihuana March Zdroj: CTK

Million Marihuana March
Million Marihuana March
Million Marihuana March
Million Marihuana March
Million Marihuana March
6
Fotogalerie
V Praze lidé demonstrovali za legalizaci marihuany. Průvod, který vyšel z Karlova náměstí, dorazil na happening v parku Parukářka. Podle policejních odhadů centrem města prošlo na 7 tisíc demonstrujících. Jejich počet podle mluvčí Evy Kropáčové ale může být vyšší, protože mnozí lidé se přidávali až cestou a mnoho dalších čekalo na Parukářce.

Účastníci akce Million Marihuana March se začali na největším pražském náměstí scházet už dlouho před začátkem pochodu. Mnozí nesli hesla podporující konzumaci marihuany a někteří měli za uchem zasunuté čerstvě ubalené marihuanové cigarety, část většinou pestře oblečených lidí se posilňovala nakoupeným pivem a vínem. Stejně jako v loňském roce převládala uvolněná nálada a častým pokřikem bylo „legalizace, legalizace“. Vidět bylo i několik vlajek Jamajky „vlasti reggae a hulení“ a transparenty s portréty Jacka Nicolsona a Johna Lennona.

„Je nepřípustné, aby politici i odborníci trvali na tom, že dovážená či v licencovaných pěstírnách produkovaná marihuana bude legální léčivo, ale pacientem či seniorem na zahrádce vypěstovaná kytka konopí bude i nadále nelegální a nebezpečná droga, za jejíž pěstování bude hrozit trestní postih,“ uvedl k legalizaci léčebného konopí Robert Veverka, předseda sdružení Legalizace.cz. Průvod podpořila i Strana zelených a Česká pirátská strana, které mají i své informační stánky v parku Parukářka.

Součástí pochodu centrem Prahy bylo poprvé živé vystoupení kapely na jednom z doprovodných vozů. „To je legrace, právě jsem tady potkala svého učitele angličtiny,“ smála se mladá studentka v černém tričku se zeleným logem listu marihuany, jejíž charakteristická vůně se linula nad průvodem.

Průvodu přihlížely i stovky turistů, kteří si vše fotili. Procházející na krátkou dobu ochromili v centru města dopravu.

Čeští zastánci legalizace konopí se na akci organizované občanským sdružením Legalizace.cz počátkem května setkávají pravidelně, letošní protest je již patnáctý v řadě. Jeho účastníci chtějí podpořit pěstování konopí pro léčebné a „rekreační“ účely. Marihuana je podle všeho nejrozšířenější ilegální drogou v ČR, podle průzkumů ji vyzkoušela více než polovina lidí ve věku 15 až 34 let.