Pražská koalice oficiálně končí, ODS přiznala vnitřní spory

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (vpravo)

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (vpravo) Zdroj: ctk

Pražská ODS a ČSSD se dnes po téměř roce společného vládnutí na magistrátu oficiálně domluvily na ukončení koaliční spolupráce. Vedení obou stran se dohodla na třicetidenní lhůtě, po níž skončí koaliční smlouva. Předseda pražské ODS Boris Šťastný poprvé přiznal, ze jeho stranický klub je zmítán spory.

„ODS navrhla ukončení koaliční smlouvy ke dni 23. prosince a ČSSD návrh akceptovala,“ řekl Šťastný. Vypovězení smlouvy se sociální demokracií schválili zastupitelé za ODS v úterý večer. Ukončení spolupráce doporučila pondělní regionální rada strany.

Náměstek primátora Karel Březina (ČSSD) po jednání znovu zopakoval, že ČSSD plnila všechny body koaliční smlouvy. „Odcházím s pocitem, že se tu řeší spíš problém na straně ODS,“ uvedl. Projednávání rozpočtu města na zastupitelstvu v polovině prosince by podle předsedy pražských sociálních demokratů Petra Hulinského rozvázání koaliční smlouvy ohrozit nemělo.

Šťastný problémy v ODS přiznal. Jak řekl serveru iDnes.cz, primátor Bohuslav Svoboda má podporu osmi z dvaceti zastupitelů strany, disponuje tedy jen devíti hlasy. Dodal, že je nezbytné, aby menšina v ODS repektovala vůli většiny. Primátor nicméně získal mocného zastánce, když se za něj včera veřejně postavil premiér Petr Nečas.

Šéf pražské ODS dnes kontroval tvrzením, že premiér podporuje jeho křídlo v pražské ODS. „Zcela jasně jsme se shodli na tom, že jsou to stranické orgány a demokratické volby, které jsou a musí být rozhodující pro všechny naše zastupitele,“ dodal s tím, že jediným možným kandidátem na pražského primátora pro něj zůstává Svoboda.

TOP 09, ODS a ČSSD již oznámily, s kým chtějí o novém uspořádání na magistrátu vyjednávat. Zatímco ODS by se podle regionální rady měla snažit o uzavření koalice s TOP 09, sociální demokraté a TOP 09 chtějí jednání vést s oběma možnými partnery. Šťastný zopakoval, že občanští demokraté budou chtít křeslo primátora. „Budeme požadovat co nejvíc, abychom mohli své teze, představy a pravicovou politiku prosazovat,“ řekl primátor Bohuslav Svoboda. Koalice vznikla po loňských podzimních volbách, v nichž zvítězila TOP 09. Na spolupráci se tehdy k nelibosti mnoha Pražanů dohodli občanští a sociální demokraté.