Pražské ostrovy jsou opět „na suchu“

Ženisté už přehradili asi polovinu plavebního kanálu mezi parkem Stromovka a Císařským ostrovem (na snímku z 11. června), který rozvodněná Vltava rozdělila na dvě části. Přehrazením kanálu by se měl zastavit proud vody, vojáci pak budou moci snáz opravit povodní proražené koryto přes Císařský ostrov.

Ženisté už přehradili asi polovinu plavebního kanálu mezi parkem Stromovka a Císařským ostrovem (na snímku z 11. června), který rozvodněná Vltava rozdělila na dvě části. Přehrazením kanálu by se měl zastavit proud vody, vojáci pak budou moci snáz opravit povodní proražené koryto přes Císařský ostrov. Zdroj: ctk

Pražské ostrovy byly povodní zastiženy nejvíce. V tuto chvíli z nich voda již opadla a odhalila škody, které po ní zůstaly. Opravy potrvají dlouho, větší část ostrovů zůstane pro občany zatím nepřístupná.

Ostrov, který povodeň odnesl nejvíce, je Císařský. Vltava ho doslova rozpůlila na dvě části, a to v úrovni proti zoologické zahradě a trojskému zámku. „Napříč ostrovem nyní proudí novým korytem voda, která ohrožuje Ústřední čistírnu odpadních vod,“ uvedl náměstek primátora Pavel Richter. Ženisté plánují na místo navozit kamení a postupně ho zasypat, aby se koryto nemohlo dále rozšiřovat.

Druhým nejpostiženějším ostrovem je Slovanský. Velká voda porušila jeho zadní část, v níž se nachází dětské hřiště. Celé území se v současné chvíli nebezpečně propadá. Radnice Prahy 1 plánuje zjistit jeho stav prostřednictvím radarové diagnostiky a poté situaci řešit.

Bláto na Střeleckém ostrově

Na Střeleckém ostrově probíhala již několik měsíců rekonstrukce za desítky milionů korun. Ostrov během povodní zmizel pod hladinou řeky úplně, ale škody na něm jsou ve srovnání s ostatními ostrovy minimální. Zůstalo na něm pouze bláto, radnice Prahy 1 ho tak plánuje veřejnosti otevřít koncem září.

Nejlépe přežila velkou vodu Kampa. Ta zaplavena nebyla, voda podmáčela pouze park a narušila jednu z opěrných zdí. Největší škody jsou na Muzeu Kampa, které by podle odhadů měly dosáhnout podobné výše jako v roce 2002. „Škody na umění zatím žádné nejsou, na domě ale určitě budou v rozsahu roku 2002,“ uvedl Jiří Lammel, ředitel Nadace Jana a Medy Mládkových, která muzeum provozuje.

Zdroj: Televize Metropol