Premiér zruší místa po Peake a Mlsnovi, ostatní resorty zůstanou

Karolína Peake

Karolína Peake Zdroj: profimedia.cz

Nový premiér Jiří Rusnok nehodlá obsadit členem vlády post vicepremiérky pro boj s korupcí Karolíny Peake (LIDEM) ani ministerskou funkci šéfa Legislativní rady vlády po Petru Mlsnovi (za LIDEM). "Jako ministerská místa určitě zaniknou," řekl dnes novinářům. Rusnokův kabinet by tak měl mít místo současných 17 pouze 15 členů.

Slučovat další ministerské úřady se premiér nechystá. „Každé ministerstvo bude mít svého šéfa, není čas na podobné reorganizace,“ uvedl Rusnok.

Legislativní rada vlády podle ministerského předsedy zůstane zachována, ale povede ji náměstek ministryně spravedlnosti, předpokládá Rusnok. Nad zachováním úřadu boje proti korupci ale ještě visí otazníky. „Na ten úřad boje proti korupci, na to se musíme podívat. To se přiznám, že mi není moc úplně detailně známo, jak to vlastně ta organizační struktura vypadá,“ dodal.

Rusnok tento týden začal po jmenování prezidentem Milošem Zemanem s formováním svého kabinetu, zatím získal jenom čtyři jeho členy, kteří Zemana podporovali v prezidentské kampani. Na Rusnokovu nabídku kývl Martin Pecina, který bude stát opět v čele ministerstva vnitra. Někdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová (ČSSD) bude ministryní spravedlnosti, zemědělství má vést šéf Potravinářské komory Miroslav Toman a ministerstvo kultury chce řídit bývalý šéf České televize Jiří Balvín.

Premiérovu nabídku odmítli někdejší ministr práce Petr Šimerka, nynější ministr školství Petr Fiala nebo náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun. S dalšími pěti adepty se má Rusnok sejít počátkem příštího týdne, před jeho koncem chce mít kabinet kompletní.