Primátorovi Prahy radí novinář Fištejn a bývalý mluvčí Kupka

Martin Kupka

Martin Kupka Zdroj: E15 Anna Vackova

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) si ve svém mediálním vystupování nechává radit od dvou známých osobností. Od března radí primátorovi novinář Jefim Fištejn a bývalý mluvčí vlády a nyní starosta Líbeznic Martin Kupka. Podle dokumentů magistrátu oba mediální experty oslovila Praha bez výběrového řízení s předpokládanou dvouletou hodnotou zakázky po 600 tisících korunách.

„Jedná se nesporně o fundované a kvalifikované odborníky. Oba poskytují mediální poradenství odboru komunikace a panu primátorovi,“ říká tisková mluvčí pražského magistrátu Tereza Krásenská. „Obě jejich smlouvy určují strop měsíční odměny ve výši 25 tisíc korun s tím, že úhrada probíhá vždy na základě výkazů odvedené práce. Plné výše tedy měsíční úhrada dosahovat nemusí a v praxi také často nedosahuje.“

Martin Kupka si po odchodu z postu mluvčího vlády a zvolení starostou Líbeznic nechal svoji konzultační firmu. Nyní pro primátora dělá „rozbory jednotlivých výstupů a připravuje doporučení“.

Jefim Fištejn zase „spolupracuje na přípravě podkladů, výběru témat, tezí a strategií v komunikační oblasti“. Není to pro něj jediná spolupráce se státní sférou. V lednu se stal členem dvou významných orgánů médií veřejné služby. Zasedl v Kolegiu generálního ředitele České televize Petra Dvořáka, kde řeší roli televize ve společnosti, etické principy a celkovou perspektivu ČT. Obdobně radí i Petru Duhanovi v Kolegiu generálního ředitele Českého rozhlasu.