Příští středu by měl Zeman jmenovat kompletní vládu

Kabinet Jiřího Rusnoka by měl Miloš Zeman jmenovat už příští středu. Novinářům to dnes řekl designovaný premiér. Uvedl, že zbylé ministry chce vybrat do pátku, nejpozději do pondělí. Jeho kabinetu zbývá obsadit šestu postů, například klíčových ekonomických ministerstev.

Sestavování vlády Jiřího Rusnoka se pomalu chýlí ke konci. Premiér dnes oznámil, že vláda by měla být kompletní nejpozději příští pondělí. Prozatím jsou známá jména ministrů vnitra, spravedlnosti, zahraničí, zemědělství, práce, školství a kultury.

Zároveň ale roste seznam těch, kteří Rusnokovu nabídku odmítli, například Radek Špicar, který mohl řídit ministerstvo životního prostředí. Očekává se také rozhodnutí současného ministra obrany Vlastimila Picka, který má nabídku pokračovat. Ve vznikajícím úřednickém kabinetu je také již několik členů ČSSD, která přitom vládu kritizovala.

Prioritami nového kabinetu Jiřího Rusnoka by měly být příprava rozpočtu na příští rok, zvýšení minimální mzdy a plateb za pojištěnce a obnovení střídaní velvyslanců.