Prošetřete nehodu, při níž zemřel miliardář Petr Kellner, žádá aljašský soud rodina podnikatele

Tragická nehoda na Aljašce byla pro Petra Kellnera osudnou

Tragická nehoda na Aljašce byla pro Petra Kellnera osudnou Zdroj: Foto Blesk - Robert Klejch, Alaska Mountain Rescue Group/Handout

O prošetření nehody, při které spolu s dalšími čtyřmi lidmi zemřel byznysmen a miliardář Petr Kellner v roce 2021 na Aljašce, požádala aljašský soud podnikatelka Renáta Kellnerová s rodinou.
2
Fotogalerie

O prošetření nehody, při které spolu s dalšími čtyřmi lidmi zemřel byznysmen a miliardář Petr Kellner v roce 2021 na Aljašce, požádala aljašský soud podnikatelka Renáta Kellnerová s rodinou. Pro ČTK to uvedla investiční skupina PPF, potvrdila tak informace zpravodajského webu craigmedred.news.

K nehodě došlo před dvěma lety. Vrtulník havaroval s Kellnerem, dvěma dalšími klienty a dvěma horskými vůdci poblíž ledovce Knik. Přestože se vrtulník po pádu svezl dalších 150 metrů po sněhu, Kellner událost zřejmě přežil. Zemřel až při následném čekání na přílet záchranářů, který, jak tvrdí civilní obžaloba, trval příliš dlouho. Viníkem měl být provozovatel leteckých služeb Soloy Helicopters.

Kellnerová chce prostřednictvím své žaloby dosáhnout vyšetření případných pochybení letecké společností i možných selhání dalších subjektů, které se podílely na záchranných operacích. Žalobu soudu podala 24. března, uvedla v prohlášení PPF.

„Podle dostupných svědectví byly záchranné jednotky na místo neštěstí povolány až několik hodin po havárii, a je tudíž evidentní, že některé osoby musely pochybit,“ uvedl v prohlášení pro ČTK mluvčí PPF Leoš Rousek.

Při nehodě přišli o život také český trenér snowboardingu Benjamin Larochaix, pilot Zachary Russell a horští vůdci Gregory Harms a Sean McManamy. Nehodu přežil jen Čech David Horváth, jehož z vraku dostali záchranáři až asi šest hodin po nehodě.

Původně rodina Kellnerové plánovala s právními kroky počkat do doby, než americké úřady vydají závěrečné zprávy k tragédii. „Vyšetřování však ani po více než dvou letech není ukončeno. Vzhledem k tomu, že 27. března 2023 uplynula podle amerického práva dvouletá promlčecí lhůta pro podání občanskoprávních žalob, nezbylo rodině než urychleně konat,“ stojí v prohlášení.