Prouza: Kvůli kvótám do stolu bouchat nebudeme

Tomáš Prouza

Tomáš Prouza Zdroj: E15

Otázka kvót pro rozdělování uprchlíků není pro českou vládu tak důležitá, aby kvůli ní vytvářela v Evropské unii neshody. Před odletem na summit EU to řekl český státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Dodal, že přestože Polsko na úterním jednání ministrů vnitra nehlasovalo podle předem dojednané pozice takzvané Visegrádské skupiny (V4 - Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko), spolupráce V4 bude pokračovat.

“(Česká) vláda jednoznačně říkala, že bude do poslední chvíle poukazovat na to, že kvóty jsou nesmysl, že tu situaci neřeší,“ uvedl Prouza. „Na druhou stranu není to tak důležité, abychom kvůli tomu potřebovali bouchat do stolu a vytvářet nějaké spory na řadu měsíců nebo let,“ podotkl.

Prouza také řekl, že vládu nepřekvapilo, že Polsko kvóty podpořilo. Poláci prý upozornili své partnery, že nebudou na jednání ministrů vnitra hlasovat proti kvótám, přestože se na tom dříve státy V4 shodly. Proti kvótám nakonec hlasovali jenom tři členové V4 - Česko, Slovensko a Maďarsko. Čtvrtý hlas proti byl rumunský.

„Poláci nás dopředu varovali, že tou cestou půjdou, že je pro ně důležitější kompromis, zachování jednoty,“ uvedl Prouza. „Celkem férově nám to Poláci říkali, nebylo to překvapení,“ dodal.

Spolupráce visegrádských zemí není podle Prouzy polským manévrem ohrožena. Předsedové vlád všech čtyř států by měli společně prosazovat některá opatření i dnes. „V4 je vždycky o tom, na čem se můžeme shodnout, proto i premiéři budou mluvit o tom, co bude společná pozice V4 pro dnešní večer,“ uvedl. Pravděpodobně prý půjde o tlak na silnější ochranu hranic nebo tlak na rychlejší návratovou politiku.