Průmysl si udržuje růst. V dubnu se dařilo výrobě a rozvodu energií

Automobilka Škoda Auto hodlá do rozvoje závodu v Kvasinách na Rychnovsku (na snímku z 23. září) vložit kolem 450 milionů euro, tedy přibližně 13 miliard korun. Plánuje přijmout asi 1500 nových zaměstnanců.

Automobilka Škoda Auto hodlá do rozvoje závodu v Kvasinách na Rychnovsku (na snímku z 23. září) vložit kolem 450 milionů euro, tedy přibližně 13 miliard korun. Plánuje přijmout asi 1500 nových zaměstnanců. Zdroj: CTK

Továrna Hyundai v Nošovicích
Továrna Hyundai v Nošovicích
Továrna na osobní automobily Škoda
Továrna na výrobu pneumatik Nexen Tire
Výroba klobouků ve společnosti Tonak
7
Fotogalerie

Průmyslová výroba v dubnu meziročně klesla o 2,5 procenta. Meziroční srovnání je ale poznamenané tím, že letošní duben měl o tři pracovní dny méně než loňský. Po očištění tak průmyslová produkce rostla meziročně o 5,9 procenta.

Meziměsíčně byla výroba po vyloučení sezónních vlivů vyšší o 0,6 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ), který zároveň revidoval březnový meziroční růst na 10,2 procenta.

K meziročnímu poklesu průmyslové výroby podle statistického úřadu nejvíce přispěly výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, jejichž produkce byla meziročně nižší o 4,8 procenta, a opravy a instalace strojů a zařízení, které klesly o 24,3 procenta. Výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků se snížila o 6,7 procenta.

Naopak se dařilo výrobě a rozvodu elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, když oproti loňsku vzrostla zhruba o desetinu, či výrobě chemických látek a počítačů, elektronických a optických přístrojů.

Tržby z průmyslové činnosti v dubnu meziročně vzrostly o 0,3 procenta, hodnota nových zakázek klesla o 3,2 procenta. „Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 4,3 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 0,9 procenta,“ uvedl ČSÚ.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se meziročně zvýšil o 1,9 procenta. Jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda bylo proti loňskému dubnu vyšší o 8,1 procenta na 31 556 korun.

Analytici:Průmysl si v dalších měsících udrží růstové tempo

Průmysl v dubnu sice zpomalil víc než trh očekával, podle analytiků si ale průmyslová výroba udrží v dalších měsících růstové tempo. Pomáhá jí rostoucí poptávka z eurozóny. Pokles průmyslové výroby v dubnu o 2,5 procenta, způsobený kalendářními vlivy, tak není nutné vnímat negativně, shodují se ekonomové.

Průmyslová výroba byla v letošním dubnu výrazně ovlivněna rozdílným počtem pracovních dní a její propad do záporných hodnot tak není nutné podle hlavního ekonoma Jakuba Seidlera vnímat negativně. Duben letošního roku měl pouze 18 pracovních dní, o tři méně než obvykle.

Zároveň nízký počet pracovních dní mělo v dubnu také Německo. „Průmysl si však po zohlednění kalendářních vlivů udržuje v letošním roce příznivé růstové tempo a předstihové ukazatele naznačují, že by tento trend měl nadále pokračovat,“ dodal Seidler.

„Chybějící tři pracovní dny udělaly v číslech z průmyslu docela paseku, kterou ovšem nepochybně překryjí další měsíce s mnohem příznivějšími výsledky, jak už naznačily PMI nebo další ukazatele důvěry,“ potvrdil hlavní ekonom ČSOB Petr Dufek.

„I přes větší než očekávaný pokles průmyslu v dubnu, nadále počítáme, že v roce 2017 průmyslová výroba zrychlí na 4,7 procenta z loňského tempa 2,9 procenta,“ řekla Monika Junicke z Raiffeisenbank.

Podle Viktora Zeisela z Komerční banky je velmi dobrou zprávou zvýšení zaměstnanosti v průmyslu. Ta se meziročně zvýšila o 1,9 procenta. „Data ale také naznačují, že pracovní síly je skutečně málo a v průmyslu se musí zvedat mzdy. Ty v dubnu meziročně vzrostly o silných 8,1 procenta,“ dodal Zeisel.