Průzkum: Paroubkova strana by získala hlas pětiny lidí

Jiří Paroubek

Jiří Paroubek Zdroj: E15 Eduard Erben

Nové straně bývalého předsedy ČSSD Jiřího Paroubka - Národní socialisté - levice 21. století, by ve volbách dala hlas necelá pětina lidí. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury STEM, které uveřejnilo dnešní Právo.

O tom, že má Paroubek novou stranu, ví více než dvě třetiny dotázaných, necelá třetina si myslí, že další levicová strana bude pro Česko potřebná. Stejný poměr účastníků průzkumu uvedl, že se o Paroubkovy nové politické aktivity zajímá.

Zakládajícími členy nové Paroubkovy politické strany jsou poslanec Jiří Šlégr, Jaroslav Král a Michal Kasal. Paroubek by rád do své strany získal i nezařazeného poslance Jaroslava Škárku, který byl zvolen za Věci veřejné. Paroubkův tým nyní stranu vytváří.

Nové straně Národní socialisté - levice 21. století by odmítlo dát ve volbách hlas 81 procent lidí, 51 procent uvedlo, že by ji určitě nevolilo. Z 19 procent dotázaných, kteří by Paroubkově straně naopak hlas dali, tři procenta uvedla, že by tak učinila „určitě“.

Podporu novému seskupení deklarovalo 43 procent příznivců KSČM a 39 procent sympatizantů ČSSD.     Průzkum se uskutečnil od 13. do 14. října, zúčastnilo se jej 691 lidí.

Paroubek se po více než dvaceti letech rozešel s ČSSD, kterou nějakou dobu také vedl a již přivedl k moci, když se stal premiérem. Situaci někdejšímu lídrovi zkomplikovaly loňské volby, kdy sice sociální demokracie pod jeho vedením vyhrála, nicméně nedokázala sestavit vládu a skončila v opozici.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.