První pokuta za poker, soud čeká oříšek: jde o hazard, nebo dovednostní hru?

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Za hru pokeru mimo kasina padla v Česku historicky první pokuta. Ostravské finační ředitelství potvrdilo trest ve výši 40 tisíc korun pro organizátory dvou karetních turnajů v Přerově a Uničově. Zákaz hrát poker o peníze mimo licencovaná kasina stanovila od 1. ledna 2012 novela loterijního zákona.

„U našich členů proběhlo od té doby už celkem pět kontrol. Toto je však první případ, kdy správní řízení došlo až ke konkrétní pokutě,“ říká Milan Sláma, předseda Asociace českého pokeru, která sdružuje asi 35 pokerových klubů. Asociace odmítá zařazení pokeru mezi hazard a nadále pořádá turnaje mimo kasina.

Pravomocné udělení pokuty proto sdružení paradoxně uvítalo. „Konečně máme platný výrok finačního ředitelství, který nyní napadneme u soudu. Odůvodnění pokuty je snůžka prázdných frází. U soudu chceme dokázat, že poker je dovednostní hra, ne hazard. Pokud nám dá soud za pravdu, dokázali bychom vytvořit precedens, který by pak platil pro celou republiku,“ vysvětluje Milan Sláma.

Pravidla platná od ledna zatím nepřinesla přílišný posun ani v otázce pokerových turnajů na internetu. Hráči teoreticky nesmějí hrát v zahraničních on-line hernách. „Doporučujeme neúčastnit se on-line sázkových her, pokud účastník nemá ověřeno, že jsou provozovány provozovatelem se sídlem na českém území,“ varuje mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Fakticky jsou ale takoví hráči v podstatě nedohledatelní. Hrají jich tisíce, používají přezdívky a herny nemají motivaci jejich identitu odkrývat. „Já i spousta mých přátel běžně hrajeme v zahraničních hernách jako jsou PokerStars nebo bwin. Žádný zákaz nás zatím vůbec netrápí,“ říká pražský fanoušek pokeru, který si nepřál být jmenován.

Dovednostní hra, nebo hazard? Česko čeká zajímavý soudní spor, zde se bude poker moci hrát i v hospodáchDovednostní hra, nebo hazard? Česko čeká zajímavý soudní spor, zde se bude poker moci hrát i v hospodách|Tomas Kubelka, Mlada frontaDovednostní hra, nebo hazard? Česko čeká zajímavý soudní spor, zda se bude poker moci hrát i v hospodách

V internetovém pokeru tak utíkají na daních miliony korun. Situaci má řešit návrh , který minulý týden schválila vláda. Návrh stanovuje webovým hernám, že pokud chtějí v Česku působit, musejí zde otevřít pobočku. Návrh ale nyní bude posuzovat Evropská komise, což bude trvat tři až čtyři měsíce. „Podle mě je zřejmé, že komise návrh zamítne kvůli volnému pohybu služeb. Čeští úředníci to museli vědět a tak je celý proces jen takovou zdržovací taktikou,“ míní Milan Sláma.

Autor je redaktorem časopisu Profit