Resort kultury povede Balvín, Rusnok hovořil i s Janem Fischerem

Bývalý ředitel České televize Jiří Balvín odchází 28. června z jednání s premiérem Jiřím Rusnokem v Kramářově vile. Balvín přijal místo ministra kultury v Rusnokově vládě. Je tak čtvrtým potvrzeným ministrem v novém úřednickém kabinetu.

Bývalý ředitel České televize Jiří Balvín odchází 28. června z jednání s premiérem Jiřím Rusnokem v Kramářově vile. Balvín přijal místo ministra kultury v Rusnokově vládě. Je tak čtvrtým potvrzeným ministrem v novém úřednickém kabinetu.

Designovaný premiér Jiří Rusnok dál hledá možné adepty na ministerské posty ve své vládě. Jako další jeho nabídku přijal bývalý ředitel České televize Jiří Balvín. Ten bude ve vládě Jiřího Rusnoka ministrem kultury. Je tak čtvrtým potvrzeným ministrem v novém úřednickém kabinetu. Balvín řekl, že by chtěl prosadit, aby bylo na kulturu víc peněz.

Jiří Rusnok dnes přijal několik návštěv. Viceprezidentovi svazu průmyslu Radkovi Špicarovi nabídl post ministra životního prostředí. Špicar novinářům při odchodu z Kramářovy vily řekl, že se do pondělí rozmyslí. Rusnok dnes přijal také bývalého tajemníka ministra financí Karla Štogla. Štogl svou návštěvu nekomentoval. Na návštěvu přišel k premiérovi i šéf poslední úřednické vlády a neúspěšný kandidát na prezidenta Jana Fischer. Ten svou návštěvu nekomentoval.

„Za nabídku jsem poděkoval, protože si jí vážím. Slíbil jsem, že dám panu premiérovi vědět v pondělí ráno,“ řekl novinářům Špicar s tím, že uvažuje o všech nabídkách, které v životě dostal, takže bude uvažovat i o této.

Další návštěvy

Špicar je kromě svého působení ve Svazu průmyslu a dopravy ČR rovněž ředitelem české pobočky amerického think tanku Aspen Institute, jejíž vznik finančně podpořil miliardář Zdeněk Bakala. V minulosti pracoval jako ředitel vnějších vztahů automobilky Škody Auto.

Štogl studoval práva, v minulosti podle internetových zdrojů působil rovněž jako poradce na ministerstvu obrany. V současnosti je poradcem senátora Jana Hajdy (ČSSD).

Rusnok dnes přijal také ekonoma Miroslava Zámečníka. Ten po jednání řekl, že se bavili o české ekonomice a Národní ekonomické radě vlády (NERV).

Kandidáti se rozmýšlejí

Místo v Rusnokově vládě zatím oficiálně přijali čtyři lidé. Na nabídku kývl Martin Pecina jako ministr vnitra, Marie Benešová (ČSSD) jako ministryně spravedlnosti a Miroslav Toman, který by měl vést ministerstvo zemědělství. Čvrtým ministrem bude právě Jiří Balvín. Někteří další kandidáti byli osloveni a čeká se na jejich vyjádření.

Profil Jiřího Balvína
Jiří Balvín je znám především jako někdejší generální ředitel České televize. Poslanecká sněmovna ho do funkce prozatímního ředitele ČT zvolila v únoru 2001, 31. října 2001 byl Radou ČT zvolen generálním ředitelem. Měl stabilizovat situaci v televizi, což se mu ale podle Rady ČT nepodařilo. Kritizován byl za personální politiku, podle rady neplnil svůj projekt řízení televize. Rada ČT ho odvolala v listopadu 2002.
Balvín, který se narodil 14. srpna 1953, absolvoval Filmovou a televizní fakultu Akademie múzických umění (FAMU), obor filmová a televizní produkce. Přes 25 let pracoval v Československé televizi, nejprve jako externí asistent scény a výroby v Hlavní redakci hudebního vysílání, po studiu na FAMU se stal ve stejné redakci vedoucím výrobního štábu. V letech 1992 až 1997 byl šéfproducentem uměleckých pořadů České televize (ČT). V roce 2003 byl jmenován ředitelem hudební televize Óčko. Ve funkci vydržel až do loňského roku, poté se stal manažerem speciálních projektů stanice Óčko.

Šéfem diplomacie by se mohl stát Jan Kohout, své rozhodnutí oznámí v polovině příštího týdne. Nabídku na pokračování dostal také současný ministr obrany Vlastimil Picek, který se vyjádří po svém návratu ze zahraničí. V čele ministerstva zdravotnictví by mohl stanout náměstek Fakultní nemocnice Motol Martin Holcát a ministerstvu pro místní rozvoj by mohl šéfovat dosavadní náměstek ministra Daniel Braun.

Rusnok pohovory s kandidáty v Kramářově vile zahájil ve středu. Dočkal se již několika záporných odpovědí. Místo ministra financí odmítl dosavadní náměstek ministra Jan Gregor, ministerstvo práce nechce vést jeho bývalý šéf Petr Šimerka a ministerstvo školství současný ministr Petr Fiala.

Jana Havligerová: Státní rozpočet se stává rukojmím politiků