Rittig znovu míří k soudu. Odvolací senát zrušil osvobozující rozsudek

Ivo Rittig

Ivo Rittig Zdroj: Foto Blesk - Petr Novotný

Rolí lobbisty Ivo Rittiga v kauze tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical se bude muset znovu zabývat pražský městský soud. Konkrétně musí zkoumat, zda si Rittig za peníze vyvedené z firmy nepořídil nemovitosti v Dubaji. Rozhodl o tom Vrchní soud v Praze, když zrušil část rozsudku, která lobbistu loni osvobodila. Odvolací senát zároveň pravomocně potvrdil, že bývalí majitelé firmy Michal Urbánek a Kamil Jirounek i Rittigův obchodní partner Peter Kmeť půjdou do vězení, a to každý na tři roky.

Urbánek a Jirounek podle verdiktu účelově uzavřeli fiktivní smlouvy o poradenství s Kmeťovou karibskou firmou Cokeville Assets. Pod záminkou poradenství vyváděli z Olea peníze a akcionářům způsobili škodu téměř 20 milionů korun. Vedle porušení povinností při správě cizího majetku se navíc dopustili i krácení daní.

"Poradenská činnost neproběhla a vyplácené odměny s poradenstvím nesouvisely. Poradenské smlouvy byly koncipovány velmi obecně," konstatovala předsedkyně odvolacího senátu Eva Rejchrtová. Uzavřené kontrakty podle ní byly od počátku nevýhodné. "Co ty smlouvy měly přinést a jaký měl být jejich skutečný efekt, to se prokázat nepodařilo a nelze o tom ani dále spekulovat," uvedla.

Tvrzení obžaloby, že peníze končily u Rittiga, se loni neprokázalo, a proto ho pražský městský soud zprostil viny. Státní zástupce Adam Borgula pro něj tehdy požadoval pětileté vězení. Motivem pro vyvedení peněz k lobbistovi mohlo být podle žalobce to, že Rittig by dokázal Oleu zajistit odbyt ve společnostech, kde měl vliv - například v pražském dopravním podniku. Lobbista dříve spojitost s Kmeťovou společností popřel s tím, že od Olea nikdy nedostal ani korunu.

I podle Rejchrtové chybí "bezpečně prokázané spojení" mezi Rittigem a firmou Oleo Chemical. Obžaloba nicméně Rittigovi klade za vinu i praní špinavých peněz z firmy, za něž si údajně koupil tři nemovitosti v Dubaji. Pražský městský soud tuto věc vůbec nezkoumal a vrátil ji k došetření, protože podle něj došlo k zásadní procesní chybě, když státní zástupce lobbistu na toto podezření neupozornil při sdělování obvinění. Odvolací senát však s tímto postupem nesouhlasí. "Vyloučení tohoto bodu správné nebylo. Stíhání bylo řádně zahájeno a soud se tak nevypořádal s celou podanou obžalobou," upozornila Rejchrtová. Proto odvolací senát vrátil tuto Rittigovu část případu k dalšímu projednání.

Rittig dnes k soudu nedorazil. Jeho obhájce Vlastimil Rampula považuje vrácení věci za formalitu. "Proběhne sice ještě jedno jednání u Městského soudu v Praze, ale to očekávám, že bude ve smyslu již rozhodnutého - to znamená, že i tohoto skutku bude můj klient zproštěn," řekl novinářům. Státní zástupce Borgula nechtěl otázku, zda by Rittig mohl být odsouzen, komentovat. Stejně tak se nevyjádřil k tomu, zda zvažuje dovolání. Trval totiž na vině všech deseti obžalovaných a jejich skutky kvalifikoval jako zpronevěru a legalizaci výnosů z trestné činnosti.

Urbánek a Jirounek dostali vedle tříletého trestu odnětí svobody také pětiletý zákaz působení ve vedení firem. Kmeť musí zaplatit státu jeden milion korun jako peněžitý trest.

U šéfa výroby Olea Chemical Radomíra Kučery po dnešku platí dříve uložená desetiměsíční podmínka. Pravomocné je také osvobození Rittigových právníků z advokátní kanceláře MSB Legal Davida Michala a Karolíny Babákové. Bez trestu zůstali i Jana Šádková a Jaroslav Kubiska z účetní firmy Peskim, která spravovala portfolio Cokeville Assets. Naopak možné praní špinavých peněz posledním obžalovaným, jednatelem Peskimu Petrem Michalem, bude muset pražský městský soud rovněž zkoumat znovu.

Obžaloba se opírala o výpověď spolupracujícího obviněného Kubisky, soudkyně však konstatovala, že jeho vyjádření je nutné hodnotit "velmi obezřetně". Kubiskovu roli v případu dnes zkritizoval Kučerův obhájce Daniel Volák. "Celou dobu se přiznával k trestné činnosti a udával ostatní. Dnes se již podruhé dozvěděl, že se ničeho nedopustil. A já se důvodně ptám, jakou roli a pro koho vůbec sehrál?" poznamenal advokát.