Rusnok: členství v radě ČNB je zajímavé, nabídku bych zvážil

Předseda představenstva ING Penzijního fondu Jiří Rusnok

Předseda představenstva ING Penzijního fondu Jiří Rusnok Zdroj: E15 Anna Vackova

Exministr financí a člen NERV Jiří Rusnok by vážně zvažoval případnou nabídku budoucího prezidenta Miloše Zemana na post člena bankovní rady ČNB. Uvedl to dnes v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Ekonom Jan Švejnar naopak o svém angažmá v bankovní radě neuvažuje.

Zeman během prezidentské volby zmínil Rusnoka i Švejnara jako možné nové členy bankovní rady. Oba se shodli na tom, že žádnou oficiální nabídku zatím od nového prezidenta nedostali.

„Samozřejmě pokud bych tu nabídku dostal, tak ji budu velmi vážně zvažovat, protože to považuji pro mě, jako pro ekonoma za mimořádně zajímavou nabídku a instituci mimořádné důležitosti,“ uvedl Rusnok s tím, že v současné době to není aktuální. Podle něj je členství v bankovní radě vrcholem kariéry ekonoma, zvlášť když se věnuje makroekonomice.

Nový prezident bude poprvé ovlivňovat složení bankovní rady ČNB příští rok, kdy končí mandát Evě Zamrazilové. Další možnost přijde až o dva roky později, kdy končí Kamil Janáček a guvernér Miroslav Singer. Poslední, koho bude moci nový prezident vyměnit, budou Pavel Řežábek a Lubomír Lízal.