Rusnok: Fischera nevyměním, otázka původu peněz je nevýznamná

Ministr financí Jan Fischer s premiérem Jiřím Rusnokem (v pozadí).

Ministr financí Jan Fischer s premiérem Jiřím Rusnokem (v pozadí).

Premiér Jiří Rusnok zatím nevidí důvod, proč by měl uvažovat o výměně ministra financí Jana Fischera, který je podle něj kompetentní a výkonný. Předseda úřednické vlády to řekl novinářům po jednání s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech. Problémy, které Fischer má s vysvětlováním původu peněz, jimiž byl uhrazen dluh po jeho neúspěšné prezidentské kampani, jsou podle premiéra mediální záležitost.

Podle Rusnoka platí, že premiér je za složení vlády odpovědný a má teoretickou i praktickou možnost kohokoliv z týmu vyměnit. Rusnok ale „zatím ani náznakem“ k takovému závěru nedospěl a neměl prý ani za potřebné o takovém kroku uvažovat. „Jan Fischer v tomto směru podle mne žádné resty nemá,“ prohlásil premiér Rusnok.

Česko má „milion“ jiných problémů, uvedl Rusnok. „Lidé potřebují chodit do práce, dostávat výplatu, potřebujeme fungovat jako spolehlivý partner a váha toto problému je úplně marginální,“ řekl předseda vlády.

Fischer sám tento týden prohlásil, že několikamilionové dluhy jsou v souladu se zákonem umořené, on má kauzu za uzavřenou a o rezignaci neuvažuje. Ministr dluhy z kampaně vyřešil několik měsíců po uplynutí zákonné lhůty, pochybnosti vzbudilo také jejich rychlé splacení za pomoci sponzorů ve chvíli, kdy vyšlo najevo jeho vládní angažmá.

Předseda vlády dnes zdůraznil, že podle zákona je za financování kampaně odpovědný Fischerův tým, nikoliv neúspěšný prezidentský kandidát. „Ale Jan Fischer, protože je slušný člověk, to samozřejmě nebude házet na volební tým a té záležitosti se aktivně chopil,“ hájil ministra premiér.

Připomněl, že ještě před pádem vlády premiéra Petra Nečase (ODS) oznámil šéf týmu Jan Pirk, že dluhy budou umořeny do konce července. Fischer podle Rusnoka pak usoudil, že problém je nutné vyřešit před jeho nástupem do vlády. „To udělal, udělal to způsobem, který byl asi k dispozici a který považoval za korektní,“ poznamenal premiér.