Rusnok: Ministrem vnitra bude Pecina, diplomacii má řídit Kohout

Prezident Miloš Zeman (vlevo) jmenoval 25. června na Pražském hradě novým premiérem bývalého ministra financí Jiřího Rusnoka (vpravo). Nahradí Petra Nečase (ODS), který minulý týden rezignoval kvůli aféře své blízké spolupracovnice Jany Nagyové. Rusnok by měl stát v čele úřednického kabinetu.

Prezident Miloš Zeman (vlevo) jmenoval 25. června na Pražském hradě novým premiérem bývalého ministra financí Jiřího Rusnoka (vpravo). Nahradí Petra Nečase (ODS), který minulý týden rezignoval kvůli aféře své blízké spolupracovnice Jany Nagyové. Rusnok by měl stát v čele úřednického kabinetu. Zdroj: CTK

Prezident Miloš Zeman jmenoval premiérem ekonoma Jiřího Rusnoka. Jedná se již o desátého předsedu vlády za dvě dekády historie České republiky. Ministrem vnitra v nové úřednické vládě bude někdejší šéf tohoto resortu Martin Pecina. O postu ministra zahraničí bude premiér jednat s exministrem Janem Kohoutem. Většina ministrů, které Rusnok vybere, podle jeho slov již v některé z vlád zasedalo.

Zeman odpoledne neustoupil vůli současné trojkoalice, která chtěla pokračovat v čele s Miroslavou Němcovou. Na bývalém ministru financí, který politiku opustil v roce 2003 po neúspěšné kandidatuře na předsedu ČSSD, je nyní sestavení úřednické vlády. Podle prezidenta Zemana je jmenování „vlády odborníků“ jedinou cestou k vyvolání předčasných voleb. V takovém případě by Rusnokova vláda vládla do konce září. Podle prezidenta je nestranický kabinet také nejlepší garancí toho, že se prošetří politické skandály.

Rusnokova vláda s největší pravděpodobností parlamentní důvěru nezíská. „Úřednická vláda nezíská podporu ani při hlasování o rozpočtu na rok 2014, což zemi dovedle do rozpočtového provizoria,“ uvedla Němcová. Poslanecké kluby ODS, TOP 09 a Lidem totiž dnes dopoledne podepsaly listinu, která podporuje Miroslavu Němcovou na post premiérky a dokument obsahuje 101 podpisů, tedy parlamentní většinu.

Úřednická vláda se nelíbí ani TOP 09. Její místopředseda a ministr financí Miroslav Kalousek se ohradil proti tomu, že hlava státu hovoří o úřednické vládě jako o kabinetu odborníků. „Žádný odborník, skutečně žádný odborník, který by byl hoden usednout do křesla předsedy vlády, by přece tu funkci nepřijal za předpokladu, že ví, že není schopen získat důvěru Poslanecké sněmovny a není schopen prosadit rozpočet na rok 2014,“ prohlásil Kalousek.

Rusnok - pragmatický socialista

Jiří RusnokJiří Rusnok|E15 Anna Vackova

Rusnok byl ministrem financí ve vládě Miloše Zemana od dubna 2001, kdy ve funkci nahradil Pavla Mertlíka. Od roku 2002 do března 2003 ve Špidlově vládě zastával funkci ministra průmyslu a obchodu. Kromě toho byl ve volbách v roce 2002 zvolen do poslanecké sněmovny za ČSSD.

Ve sněmovně Jiří Rusnok vydržel do dubna 2003, kdy rezignoval na mandát. Rusnok podporoval velkou koalici ČSSD a ODS. Kritický postoj vůči hlavnímu proudu sociální demokracie si zachoval i v následujících letech. V roce 2006 se dokonce mluvilo o jeho možném vyloučení z ČSSD, když přijal nabídku ministra Vlastimila Tlustého a zasedl do jeho expertní skupiny. Jiří Paroubek o něm tehdy prohlásil, že se myšlenkově již dávno se sociální demokracií rozešel.

Vizitka Jiřího Rusnoka
Datum a místo narození16. října 1960, Ostrava-Vítkovice
Vzděláníabsolvoval Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické (1984)
Dosavadní funkcepředseda představenstva ING Penzijní společnosti, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV), poradce prezidenta Miloše Zemana
Kariérav 80. letech začínal na Státní plánovací komisi a Federálním ministerstvu pro strategické plánování, později přešel na Federální ministerstvo práce a sociálních věcí; v letech 1992 až 1998 vedl sociálně-ekonomické oddělení Českomoravské konfederace odborových svazů; po pětiletém působení ve vládních funkcích začal v roce 2003 pracovat pro penzijní fond ING; od ledna 2005 do listopadu 2012 byl prezidentem Asociace penzijních fondů ČR; v roce 2009 a po jeho obnovení v létě 2010 je členem NERV, letos se stal poradcem prezidenta Zemana
Působení v politicedo roku 1989 byl kandidátem na členství v KSČ, od roku 1998 byl členem ČSSD, nyní nestraník; v exekutivě začínal jako náměstek ministra práce a sociálních věcí (srpen 1998 až duben 2001), poté byl ministrem financí (duben 2001 až červenec 2002) a ministrem průmyslu a obchodu (červenec 2002 až březen 2003); od června 2002 do dubna 2003 byl poslancem
Rodinaženatý, podle dostupných informací má tři děti
OstatníRusnok se jako člen sociální demokracie často dostával do sporu s většinovým názorem strany. Po volbách v roce 2002 například prosazoval velkou koalici mezi ČSSD a ODS, zatímco tehdejší předseda strany Špidla vsadil na spolupráci s KDU-ČSL a US-DEU. Přesto se ve Špidlově vládě stal ministrem průmyslu.
Ministrem ve Špidlově vládě byl jen do března 2003, kdy jej premiér odvolal oficiálně kvůli dlouhodobě špatné komunikaci. O Rusnokově odvolání se však začalo spekulovat již v souvislosti s předchozí volbou prezidenta republiky, v níž v rozporu s postojem ČSSD volil kandidáta ODS Václava Klause.
V dubnu 2003 se Rusnok na sjezdu ČSSD postavil Špidlovi v souboji o předsednické křeslo, ale neuspěl. Získal 147 hlasů, zatímco Špidla 299 hlasů. Rusnoka podporovali především příznivci bývalého šéfa strany Zemana; po neúspěchu ve volbě šéfa strany se vzdal i poslaneckého mandátu.
V září 2006 se dokonce mluvilo o jeho vyloučení z ČSSD, když se stal členem expertní skupiny tehdejšího ministra financí Vlastimila Tlustého (ODS). Členem sociální demokracie již podle svého vyjádření pro Lidové noviny „dlouho není“.
Krátce po vítězství Miloše Zemana ve volbě prezidenta Zeman nabídl Rusnokovi místo člena v bankovní radě České národní banky. Tu by měl Zeman doplňovat nejdříve příští rok a Rusnok řekl, že by nabídku zřejmě přijal.
Jako ministr financí v Zemanově vládě mimo jiné v roce 2002 připravoval smírnou dohodu s japonskou Nomurou, která žalovala český stát za poškození své investice v bývalé IPB. Rusnok se arbitráže obával a připravoval tzv. nulovou variantu, podle níž by obě strany zastavily veškeré spory. Tato varianta se nakonec nerealizovala.
Loni v listopadu odstoupil z funkce prezidenta Asociace penzijních fondů ČR. Důvodem bylo to, že jím vedený fond se nezapojil do druhého pilíře penzijního systému.

čtk

Sledovali jsme ONLINE:

21:37Další Zemanovi muži ve hře zatím nejsou

Bývalý ministr zdravotnictví Ivan David a někdejší ministr školství Eduard Zeman řekli, že nabídku na post ve vládě Rusnoka nedostali. Pokud by ale přišla, prý by jí zvážili. Bývalý ministr financí Pavel Mertlík řekl, že nabídku nedostal ani by o místo ve vládě nestál.

21:03Kmoníček: nabídku nečekám

Ředitel hradního zahraničního odboru a diplomat Hynek Kmoníček nabídku být ministrem zahraničí nedostal a nepředpokládá, že by ji obdržel. Kmoníček popřel informace médií, že odmítl nabídku na post šéfa diplomacie. „Ve skutečnosti žádné jednání s panem premiérem v této souvislosti neproběhlo,“ sdělil. „S panem premiérem se známe a on ví, že jsem se svým současným pracovním zařazením plně spokojen,“ dodal.

Šéf zahraničního odboru Hradu Hynek KmoníčekŠéf zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček|Euro Martin PinkasHynek Kmoníček

Kmoníček se vyjádřil i k problému se jmenováním velvyslanců, který má prezident Miloš Zeman s odstupujícím ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. Proces výměny je kvůli tomu zablokován. Podle Kmoníčka lze po jmenování nového šéfa diplomacie očekávat rychlé řešení, neboť nový ministr „jistě naváže obratem na jednání, která několik měsíců neprobíhala“. Cílem je opětovný pravidelný rytmus diplomatického života, dodal Kmoníček.

20:39Dryml: Zdravotnictví? jedině se změnou úhradové vyhlášky

Předseda senátorů SPOZ a někdejší náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Dryml nechtěl říci, zda dostal nabídku vést toto ministerstvo. Uvedl ale, že by s tímto pověřením souhlasil za podmínky, pokud by vláda souhlasila s okamžitou změnou úhradové vyhlášky a lázeňské vyhlášky. „Pokud bych to přijal, tak by okamžitě muselo dojít ke změně úhradové vyhlášky a seznamu, který omezuje lázeňskou péči,“ řekl Dryml.

20:15Na obranu Picek?

Současný ministr obrany Vlastimil Picek nechtěl dotaz, zda nabídku od Rusnoka dostal, komentovat. Picek je nestraník a Zeman ho letos při jmenování do funkce označil za odborníka, který zná svůj resort. Mohl by tak patřit k Rusnokovým favoritům.

20:12Rusnok: Ministrem vnitra bude Pecina, zahraničí možná Kohout

Ministrem vnitra v nové úřednické vládě bude někdejší šéf tohoto resortu Martin Pecina. ČTK to dnes večer sdělil designovaný premiér Jiří Rusnok. Dodal, že o postu ministra zahraničí bude jednat s exministrem Janem Kohoutem. Pecina i Kohout působili v úřednické vládě premiéra Jana Fischera. Podle Rusnoka bude mít vládní zkušenosti většina ministrů, ale nebude to podmínkou pro jejich jmenování.

Kohout odpoledne ČTK sdělil, že nabídku být šéfem diplomacie zatím nedostal. Dotaz, zda by post přijal, kdyby byl osloven, ale nijak nekomentoval.

Martin PecinaMartin PecinaMartin Pecina

19:52Cesta k předčasným volbám

Prezident Zeman ke jmenování dvaapadesátiletého Rusnoka podle svých slov přistoupil i proto, že si většina veřejnosti nepřeje pokračování dosavadní koalice vedené Němcovou namísto Petra Nečase (ODS), který rezignoval kvůli aféře kolem šéfky svého kabinetu Jany Nagyové. Podle prezidenta, jenž naznačil, že by při svém případném druhém pokusu mohl do čela kabinetu jmenovat i Němcovou, může být „vláda odborníků“ jedinou cestou k předčasným volbám.

17:20Německý tisk: Český prezident přechytračil parlament

„Jmenováním svého ekonomického poradce Jiřího Rusnoka premiérem Zeman obešel parlament. Zemi nyní hrozí otevřený boj o moc,“ uvedl to německý server Welt.de

17:12Klaus: termín „vláda odborníků“ je špatný

Institut Václava Klause kritizuje termín „vláda odborníků“, který prezident Miloš Zeman užívá v souvislosti s kabinetem dnes jmenovaného premiéra Jiřího Rusnoka. Podle institutu termín jen zakrývá úřednickou podstatu kabinetu. Institut zdůrazňuje, že správa věcí veřejných může fungovat jen na základě mandátu od voličů.

16:55Benešová ministryní spravedlnosti?

Někdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová by zvážila nabídku stát se ministryní spravedlnosti ve vládě odborníků Jiřího Rusnoka, pokud by od něj dostala nabídku. Ředitel hradního zahraničního odboru a diplomat Hynek Kmoníček nabídku být ministrem zahraničí nedostal a nepředpokládá, že by ji obdržel. Nabídku být šéfem diplomacie nedostal ani bývalý ministr zahraničí a diplomat Jan Kohout.

16:44Vládní krizi podle zelených vyřeší jen předčasné volby

Jediným řešením současné vládní krize jsou podle neparlamentní Strany zelených předčasné volby. Možná nová vládní uskupení nemají prý mandát voličů a zelené znepokojují i spekulace o budoucích členech vlády nově jmenovaného premiéra Jiřího Rusnoka,“ uvedl to předseda zelených Ondřej Liška. „Zelení by nepodpořili žádnou přechodnou vládu, pouze předčasné volby,“ uvedl Liška. Podle něj nynější situaci nevyřeší ani pokračování někdejšího kabinetu premiéra Petra Nečase ani Rusnokova vláda. „Ani jedno z možných uskupení už nemá mandát voličů ani na jeden měsíc vládnutí,“ dodal Liška.

Představitelé trojkoalicePředstavitelé trojkoalice|ctkPředstavitelé trojkoalice zatím drží parlamentní většinu

16:30Koalice se drolí, Peake nevylučuje podporu Rusnoka

Předsedkyně strany LIDEM a vicepremiérka Karolína Peake nevyloučila, že by její strana mohla podpořit úřednickou vládu nově jmenovaného premiéra Jiřího Rusnoka. Strana však podle ní jasně deklarovala, že preferuje politické řešení a složení vlády z politických stran současné vládní koalice, tedy ODS, TOP 09 a LIDEM.

16:12Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek: Jmenování Jiřího Rusnoka krizi neřeší

„Musí to být jen mezikrok na cestě k předčasným volbám. KDU-ČSL je přesvědčena, že řešením pro tuto zemi není ani pokus o resuscitaci stávající koalice, ani kabinet, který se opírá pouze o důvěru prezidenta,“ řekl Bělobrádek

16:10Sobotka: Je to nejlepší cesta k předčasným volbám

„Jediná vláda, která může řešit problémy země je ta, která má mandát od voličů. Proto podporujeme rozpuštění Sněmovny a urychlené rychlé volby,“ řekl šéf ČSSD Sobotka

16:03KSČM podporuje rozpuštění Sněmovny

Komunisté i nadále podporují rozpuštění Sněmovny a předčasné volby, které by se mohly konat v září. Řekl to předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle něj by tak vláda Jiřího Rusnoka, kterého dnes premiérem jmenoval prezident Miloš Zeman, předložila návrh rozpočtu na příští rok už nové Sněmovně.

16:00Kuba: Prezident rozpoutal tsunami

„Je to poprvé, co se prezident pokusil sestavit vládu přesto, že nemá podporu sněmovní většiny,“ řekl úřadující předseda ODS Martin Kuba. Prezident tak podle Kuby popřel svá slova o nutnosti uklidnění situace.

Prezident Miloš Zeman (vlevo) jmenoval 25. června na Pražském hradě novým premiérem bývalého ministra financí Jiřího Rusnoka (vpravo). Nahradí Petra Nečase (ODS), který minulý týden rezignoval kvůli aféře své blízké spolupracovnice Jany Nagyové. Rusnok by měl stát v čele úřednického kabinetu.Prezident Miloš Zeman (vlevo) jmenoval 25. června na Pražském hradě novým premiérem bývalého ministra financí Jiřího Rusnoka (vpravo). Nahradí Petra Nečase (ODS), který minulý týden rezignoval kvůli aféře své blízké spolupracovnice Jany Nagyové. Rusnok by měl stát v čele úřednického kabinetu.|CTK

15:55Němcová: Zemanův pokus s Rusnokem je mrtvý

„Ve Sněmovně neexistuje žádná jiná většina než současné koalice. Prezident naší zprávu nerespektoval. Pokus s premiérem Rusnokem je mrtvý pokus, který důvěru nezíská. Hlasy, které by mu zajistily podporu nemá,“ uvedla Miroslava Němcová. Jak prezident, tak nový premiér se podle ní chovají nezodpovědně a jejich kroky budou mít i ekonomický dopad.

15:53Dosavadní koalice odmítá předčasné volby

Podle místopředsedy TOP 09 a ministra financí v demisi Miroslava Kalouska nebudou strany dosavadní koalice pro rozpuštění Poslanecké sněmovny a předčasné volby, dokud v dolní komoře mají „legitimní většinu“ 101 hlasů.

15:46Věci veřejné zvažují podporu vlády Kateřina Klasnová uvedla, že strana podpoří rozpuštění Sněmovny 16. července. Pokud Sněmovna vydrží hlasování, tak strana zváží podporu nové vládě. Vláda odborníků podle ní může být alternativou.

15:43Kalousek: Je to vláda kamarádů Miloše Zemana

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09 uvedl, že bez důvěry parlamentu v ČR vzniká vláda kamarádů Miloše Zemana. Podle něj se zastaví čerpání peněz z EU a Česko bude v rozpočtovém provizoriu.

15:35Rusnok: Rozpočet budeme připravovat

15: 32Obsazený zatím není žádný ministerský post

Nově jmenovaný premiér uvedl, že zatím nemá obsazený žádný ministerský post. Mezi současnými poslanci Rusnok hledat nechce. „Nemyslím, že by ve sněmovně bylo příliš odborníků, kteří by nyní chtěli do vlády,“ uvedl Rusnok

15:20Zeman: Do výběru ministrů nebudu zasahovat

Panu premiérovi nebudu do výběru odborníků na místa ministrů zasahovat, řekl prezident Zeman

15:15Rusnok sestaví vládu do čtrnácti dnů

„Země potřebuje obnovit základní struktury vládnutí,“ uvedl krátce po jmenování Rusnok. Nový premiér chystá i zásadní kroky, ale nechce měnit daně.

15:00 - Jiří Rusnok složil slib prezedentu republiky

14:33Sněmovna přerušila schůzi

Sněmovna pár minut po zahájení svého dnešního jednání předčasně ukončila červnovou schůzi. Navrhl to předseda poslanců ODS Marek Benda. Zdůvodnil to tím, že by nebylo rozumné projednávat zákony v době, kdy má prezident Miloš Zeman oznámit jméno nového předsedy vlády.