Rusnok: Posty ministrů nerozdávám za odměnu

Premiér Jiří Rusnok

Premiér Jiří Rusnok Zdroj: E15 Anna Vackova

Lidé, které si premiér Jiří Rusnok vybral za ministry ve své vládě, své posty nedostávají za odměnu. Předseda vlády tak v České televizi odmítl podezření, že noví šéfové resortů své posty získali díky tomu, že podporovali prezidentkou kandidaturu Miloše Zemana.

Podle Rusnoka si ministři nijak nepolepší, když na jeho nabídku kývnou. Ministerské platy jsou totiž nižší než jejich současné příjmy. Navíc to jsou všichni vysoce kvalifikovaní odborníci, dodal.

Rusnok odmítá i tvrzení, že nominováním Marie Benešové a Martina Peciny na ministry způsobuje rozklad ČSSD. Benešová i Pecina totiž patří k hlasitým kritikům předsedy strany Bohuslava Sobotky. „Já neřeším vnitřní problémy sociální demokracie… Sociální demokracie se rozkládá sama,“ řekl Rusnok.

Premiér počítá jen s jedním pokusem na sestavování vlády. O tom, že by přijal druhé jmenování od Zemana, zatím neuvažoval. „O té věci jsme nepřemýšlel, mám teď jiné starosti. Nemíním teď na toto téma spekulovat,“ řekl s tím, že nyní sice nemá podporu Poslanecké sněmovny, věří ale, že ji získá.

Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska ale taková možnost rozhodně existuje, Zeman totiž podle něj svým dosavadním postupem během vládní krize prokázal značnou „kreativitu“. Jmenováním Rusnoka premiérem totiž rozhodl proti vůli všech parlamentních stran. „Když se pan prezident ujistil, že to nechtějí opravdu všechny politické strany, tak to pak udělal,“ prohlásil Kalousek.

Skupinu již jistých ministrů Rusnokovy vlády v pátek doplnil bývalý ředitel České televize Jiří Balvín, který přijal místo ministra kultury. Už dříve na Rusnokovu nabídku kývl Martin Pecina, který bude stát v čela vnitra. Resort již vedl ve vládě Jana Fischera. Někdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová (ČSSD) bude ministryní spravedlnosti a zemědělství má vést šéf Potravinářské komory Miroslav Toman.

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar, který dostal nabídku řídit resort životního prostředí, zatím váhá. „Slíbil jsem, že dám panu premiérovi vědět v pondělí ráno,“ řekl novinářům. V pondělí by se měl vyjádřit i ministr obrany Vlastimil Picek, kterého Rusnok oslovil jako jediného člena odcházející vlády.