Rusnok sepsal kodex nové vlády, ministrům nařizuje radost a humor

Jiří Rusnok

Jiří Rusnok Zdroj: Martin Siebert, Euro E15

O co největší poctivost a autentičnost, ale také o hledání pravdy chce podle dokumentu nazvaného "Mise vlády - hodnoty a pravidla naší služby" usilovat vláda premiéra Jiřího Rusnoka. "Pokud se nám pokusí bránit, máme dost odvahy veškeré překážky překonat. Pokud se objeví výhrůžky, víme za kým jít a jak se těmto výhrůžkám účinně postavit čelem," stojí v dokumentu vlády, kterou do funkcí bez dohody s politickými stranami jmenoval prezident Miloš Zeman.

Text sepsal přímo premiér, ministři se s ním seznámili na prvním jednání kabinetu. Materiál zdůrazňuje také myšlenkovou otevřenost, v jedné z jeho částí se uvádí, že členové vlády na dotazy otevřeně odpovídají.

„Žádné nápady, myšlenky a přístupy apriorně neodmítáme; rozhodně ne z ideologických důvodů. Neexistují pro nás žádná tabu a nejsme předpojatí,“ stojí například v části textu nazvané Kritické myšlení. Ministři mají být kreativní a invenční a neměli by se nechat svazovat myšlenkovými stereotypy. Dokument je členěn na 15 oddílů, každý z nich obsahuje několik málo bodů na společné téma.

Jiné část textu zdůrazňuje odpovědnost s tím, že smyslem vlády je služba občanům, „ne ukojení vlastního ega“ či prosazování dílčích zájmů. „Naší základní osobní hodnotou je tedy pevnost charakteru, která se projevuje mimo jiné ve schopnosti odolat nečekaným tlakům,“ píše se v dokumentu. Ve stejné části materiál ale také uvádí, že „vzhledem k charakteru doby“ a rolí ministrů ve vládě „mají bezpečnostní pravidla a zásady nejvyšší prioritu“.

Desátá „kapitola“ dokumentu uvádí stručná pravidla a zásady, kterými se chce vláda řídit. Zmíněno je respektování a dodržování stanovených pravidel, úcta k „dobrým mravům“ a slušné chování. „Držíme slovo!“, zdůrazňuje další bod. Případná pochybení mají brát členové vlády vážně, v důležitých věcech být zásadoví a neústupní.

Zmíněna je i pobídka, aby se kabinet nenechal ovládnout špatnou náladou. „Radost, humor a nadhled nám umožňují nebrat se příliš vážně a pomáhají překonat možnou frustraci z nelehkého boje,“ upozorňuje text. Humor a nadhled podle něj také chrání před přílišnou „zarytostí“ a naštváním na kolegy i případné oponenty. „Věnujeme možné maximum k dosažení očištění veřejného prostoru. Vždy ale na rovinu vymezíme své možnosti,“ uvádí se v poslední části textu nazvané „Tah a výdrž“.