Rusnok Sobotku nepřesvědčil, předseda ČSSD mu vytkl nedostatek legitimity

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: E15 Anna Vackova

Premiér Jiří Rusnok nepřesvědčil šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku k podpoře vlády. "Jsou problémy, které se dají odstranit těžko. A to je nedostatek legitimity, kterou vláda má vzhledem k tomu, že neprošla volbami a byla jmenována zcela bez jakékoli dohody s parlamentními stranami," řekl Sobotka po jednání s premiérem na Úřadu vlády.

Podle Sobotky se legitimita Rusnokovy vlády odvíjí jen od vůle prezidenta Miloše Zemana. „Vláda byla sestavena bez konzultace s parlamentními stranami,“ řekl Sobotka. „Podle naší Ústavy a ústavních zvyklostí by se ale legitimita vlády měla odvíjet od Poslanecké sněmovny,“ zdůraznil předseda ČSSD.

Politici diskutovali také o programovém prohlášení vlády. Právě to bude podle Sobotky důležité. Podle šéfa ČSSD by v něm neměly být body v rozporu s programem sociální demokracie. O tom, jestli ČSSD nakonec Rusnokovu vládu podpoří, se vedení strany rozhodne 6. srpna. Rusnokův kabinet musí sněmovnu požádat o důvěru nejpozději 8. srpna.

Sobotka už dříve uvedl, že v případě neúspěchu Rusnokova kabinetu by měl vládu sestavovat legitimní vítěz voleb - tedy sociální demokraté. Možnost sestavit vládu chce dostat i pravice. Šéfka sněmovny Miroslava Němcová vymyslela způsob, jak prokázat dřívější Zemanovu podmínku - důkaz, že skutečně disponuje 101 hlasy. Poslanci by si před Zemanem stoupli do fronty a jeden po druhém by se podepsali. „To snad bude trapné i jemu,“ řekla Němcová Respektu.

Bohuslav Sobotka: Sociální demokracie musí odolat pokušení populismu