Šéf pražských zastupitelů za ODS Blažek odstoupil

Rudolf Blažek

Rudolf Blažek Zdroj: Petr Topic, Sedmicka

Předseda pražských zastupitelů za ODS Rudolf Blažek odstoupil ze své funkce. Na dnešním mimořádném jednání klubu jej chtěl odvolat primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Po bouřlivé diskusi dal Blažek svou funkci k dispozici, řekl zastupitel a starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský (ODS). V pražské ODS tak pokračují ostré spory, které se vyhrotily minulý týden po překvapivě rychlém podepsání koaliční smlouvy s TOP 09.

Mimořádné jednání klubu bylo podle Mlejnského svoláno dnes na žádost Svobody a osmi zastupitelů, kteří jej podporují. Oficiálně prý kvůli rozpočtu hlavního města. Na počátku zasedání Svoboda navrhl další bod, a to personální záležitosti klubu. Později upřesnil, že chce vyslovit nedůvěru Blažkovi. Pro zařazení bodu hlasovalo 13 z 19 přítomných zastupitelů.

Podle Mlejnského, který patří do protiprimátorského křídla pražské ODS, je takový postup v rozporu se stanovami, protože bod týkající se personálních záležitostí musí být oznámen sedm dní předem. Proto a v souvislosti s tím, že byl dnes s dalšími lidmi odvolán z dozorčí rady pražského dopravního podniku, aniž o tom prý věděl, Mlejnský jednání klubu opustil. „Mám zprávy, že Blažek dal posléze svoji funkci k dispozici,“ řekl ČTK.

Vztahy v pražské ODS se vyostřily minulý týden. Šéf pražských občanských demokratů Boris Šťastný nejprve v pondělí prosadil ukončení koaliční smlouvy s ČSSD. Svoboda pak neočekávaně ve čtvrtek ráno uzavřel novou koaliční smlouvu s TOP 09. Nejprve ji podepsali pouze zastupitelé, kteří Svobodu podporují, posléze se k ní připojili i zbylí občanští demokraté. Svoboda a Šťastný se od té doby přes média napadají.