Senioři vidí ve výběru důchodu z bankomatů nezodpovědný experiment

Důchod

Důchod

Navrhovaná valorizace důchodů pro rok 2012 je nedostatečná a výběr důchodů z bankomatů nezodpovědným experimentem. Takové je stanovisko Rady seniorů ČR.

„Valorizaci důchodů na rok 2012 považujeme za silně podhodnocenou a nedostatečnou. A to s ohledem na nárůst DPH, zvyšování poplatků v nemocnici a nákladů za léky nebo na deregulaci nájemného, které může v Praze vzrůst až o 1500 korun,“ řekl předseda rady seniorů ČR Zdeněk Pernes.

Důchody se budou v příštím roce historicky poprvé valorizovat podle takzvané malé důchodové reformy. Nově se bude tedy budou vypočítávat z části průměrné mzdy za loňský rok a inflace. „S tím však nemůžeme naprosto souhlasit, protože tím se vláda zřekla své odpovědnosti. Doteď totiž vláda mohla svým rozhodnutím podle aktuální situace penze zvýšit. To už teď možné není a penze se vždy přesně vypočítají podle inflace,“ vysvětlil Pernes.

Rada seniorů proto vyzvala vládu, aby připravila zvláštní návrh zákona, který by měl vykrýt očekávaný růst životních nákladů starobních důchodců, a to alespoň pro seniory pobírající nižší než průměrnou penzi. „Pokud tak vláda neučiní, učiníme tak my a připravíme zákon, který se budeme snažit v příštím volebním roce prosadit,“ uvedl předseda.

Nejvíce pocítí zvýšení nákladů nejstarší senioři a nízkopříjmové skupiny důchodců, protože i když by se starobní penze v příštím roce měly valorizovat o 259 korun, u těchto lidí bude nárůst důchodů nižší. Seniorovi, který pobírá čtyřtisícovou penzi by tak valorizace zvýšila důchod pouze o 95 korun.

Dalším problémem je prý to, že nikdo zatím neví, o kolik přesně se důchody v roce 2012 zvýší. „Výpočet lze provést až po 9. září, kdy Český statistický úřad uveřejní srpnová data inflace spotřebitelských cen. Částka navrhovaná MPSV se tak může snížit až o pět desítek korun. Pokud inflace vzroste o 3,1 procenta, zvýší se životní náklady důchodců zhruba o 406 korun měsíčně,“ dodal Pernes s tím, že vzhledem k těmto chybějícím údajům nelze návrh zatím připomínkovat.

Povinné vybírání důchodů z bankomatů je podle seniorů nezodpovědný experiment

Rada seniorů také důrazně odmítla návrh MPSV, aby si senioři své důchody povinně vybírali přes bankomaty. „Tento neodpovědný experiment odmítáme a případně využijeme všech prostředků k zabránění jeho neuvážené realizace,“ prohlásil dále Pernes.

Projekt je prý technicky neproveditelný, protože na mnoha vesnicích nejsou bankomaty a senioři mnohdy nemají auta, aby si pro své důchody jezdili do měst. Navíc je zde i riziko bezpečnostní - seniory může někdo okrást hned po vybrání z bankomatu.

Pernes na závěr ocenil premiéra Petra Nečase, že vyplácení důchodů pomocí karet striktně odmítl. Nečas předevčírem uvedl, že návrh by zkomplikoval život mnoha seniorům a navíc by projekt dal monopol vyplácet 350 miliard korun ročně jedné vybrané bance.

Návrh na vyplácení důchodů prostřednictvím speciálních účtů v pondělí potvrdil šéf rezortu práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, podle kterého jde o druhou fázi projektu karty sociálních systémů, s níž se počítá od ledna 2013. Pokud by se do systému zapojili všichni důchodci, státu se podle Drábka podaří ušetřit až jednu miliardu korun na poštovném za složenky, jimiž se peníze posílají dnes.