Setkání ministrů Visegrádu se armádě prodražilo

Alexandr Vondra

Alexandr Vondra Zdroj: profimedia.cz

O něco okázalejší a tedy i dražší bylo setkání ministrů obrany visegrádské čtyřky v Litoměřicích, než úřad Alexandra Vondry (ODS) donedávna tvrdil. Oproti původním předpokladům se náklady zvýšily o rovnou třetinu na více než tři stovky tisíc korun. Do této částky ovšem není započítaná přeprava polské delegace českým vojenským vrtulníkem. Právě za Litoměřicko bude Vondra v barvách občanských demokratů znovu kandidovat v podzimních senátních volbách.

Dvoudenním rokováním státníků v severočeském městě si vedle místní radnice naklonil i některé významné podnikatele. „K přepravě zahraničních hostů z hlavního města byly použity automobily, výjimkou byl pouze polský ministr s doprovodem. Aby stihl zahájení akce, přepravil ho v rámci cvičného letu z pražských Kbel armádní vrtulník,“ vysvětlil Vondrův mluvčí Jan Pejšek.

Nejvíce peněz si vyžádalo ubytování a jídlo. Zástupci Polska, Maďarska a Slovenska nocovali v litoměřickém hotelu Salva Guarda, podle informací deníku E15 měla česká strana jako hostitel za jeden pokoj zaplatit od tří do čtyř tisíc korun. A jen včerejší oběd ve vinárně litoměřického hradu údajně stál téměř 60 tisíc korun.

Zřejmě nejnákladnější ale byla slavnostní večeře spojená s vyjížďkou lodí po Labi a degustací vín ve Velkých Žernosekách. Podrobnosti o cenách tohoto bodu programu Pejšek nesdělil.

Bezpečnost a organizaci zajišťovalo na pět desítek českých vojáků a civilních zaměstnanců rezortu obrany, nechybělo ani exhibiční vystoupení jednotky Čestné stráže. Další prostředky zaplatil Vondrův úřad za pronájem sálu, ozvučení, loga nebo tiskové materiály pro novináře.

Poslední jednání ministrů obrany V4 v tuzemsku se uskutečnilo během českého předsednictví EU v roce 2008. Jednodenní akce v pražském Hrzánském paláci, který patří státu a nemusel se tudíž pronajímat, stála 250 tisíc.

Agenda letošní schůzky měla dva hlavní body: koordinace pozic zemí Visegrádu před summitem Severoatlantického paktu v Chicagu a diskuze o zapojení armád České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska do evropské Battle Group, kterou visegrádská čtyřka společně vytvoří v roce 2016.