Sobotka: EU našla způsob, jak posílit důvěru lidí

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Evropští lídři se dnes na bratislavském summitu shodli na návrhu konkrétních kroků pro posílení důvěry občanů v EU, uvedl na svém twitteru český premiér Bohuslav Sobotka. Představitelé 27 členských států EU dnes v Bratislavě na neformálním summitu hledali shodu na budoucí podobě evropské integrace. Sobotka také uvedl, že je v zájmu České republiky, aby EU zůstala jednotná.

„Máme návrh cestovní mapy konkrétních kroků pro posílení důvěry občanů ve fungování EU,“ napsal na twitter Sobotka. Před summitem označil za priority české vlády pro budoucnost EU posílení bezpečnosti a také smazávání rozdílů v životní úrovni občanů EU. Sobotka po jednání ocenil, že obsahem návrhů jsou i kroky, které požadovala Praha, například posílení kontroly hranic.

„Jsou tam návrhy, které prosazovala Česká republika, to znamená vytvoření systému propojení databází tak, abychom byli schopni evidovat každého, kdo překračuje vnější schengenské hranice,“ uvedl Sobotka před novináři po skončení summitu. Dodal, že další návrh počítá s vybudováním systému na kontrolu osob, které vstupují do EU v bezvízovém režimu a že takový systém mají Spojené státy.

Podle Sobotky se názory na vytvoření společné evropské armády v EU sice liší, ale existuje shoda na tom, aby v rámci stávajících unijních smluv došlo k posílení spolupráci v oblasti obrany. „Nejpozději v prosinci by měly být předloženy konkrétní návrhy. Podpořil jsem myšlenku zlepšit organizaci tak, abychom měli společné evropské jednotky, které budeme schopni nasazovat v krizových situacích mimo Evropskou unii,“ řekl český premiér. Dodal, že stávající bojové skupiny nasazeny ještě nebyly.

Stejně jako další evropští politici včetně německé kancléřky Angely Merkelové, uznal Sobotka, že EU má reálné problémy. Ocenil ale, že státníci vyjádřili snahu o hledání společných řešení.

Dnešní neformální summit podle Sobotky umožnil se zaměřit na jejich řešení bez slovíčkaření. Zdůraznil, že k řešení těchto problémů musí být EU jednotná a dodal, že taková unie je rovněž zájmem České republiky. „Je jasné, že Evropa má skutečné problémy ve svém fungování. Jsem rád, že všichni, kdo se zúčastnil jednání v Bratislavě, potvrdili silnou vůli tyto problémy řešit a snažit se dohodnout v rámci Evropské unie,“ řekl Sobotka.