Sobotka: Hysterie a izolace nám v otázce uprchlické krize nepomohou

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Česko se nemůže nechat vyloučit z debaty Evropské unie o dalším postupu při řešení uprchlické krize, řekl při včerejší mnohahodinové debatě v Poslanecké sněmovně premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zopakoval, že jeho vláda nepůjde cestou Slovenska, které chce kvůli povinné relokaci běženců podat žalobu k Evropskému soudnímu dvoru.

Sobotka reagoval na kritiku opozičních občanských demokratů a také komunistů, podle nichž by se země měla proti přijetí kvót bránit všemi dostupnými prostředky.

„V naší situaci neuspějeme se zbrklými a ukvapenými kroky, které bychom dělali jen naoko. Neuspějeme ani s hysterií a politikou izolace,“ prohlásil Sobotka. Česká republika by podle něho neměla dělat nic, co by do budoucna oslabilo její pozici.
Šéf ODS Petr Fiala obvinil vládu z toho, že sehrála „velkou evropskou komedii“. „V okamžiku, kdy došlo na lámání politického chleba, zařadila zpátečku,“ uvedl.

Schwarzenberg: Musíme to přijmout, remcání nepomůže

Odlišný názor zazněl ze strany TOP 09. I když považuje kvóty za nesmyslné, Česko bylo podle předsedy strany Karla Schwarzenberga přehlasováno demokraticky. „Musíme to přijmout, žádné remcání nám nepomůže,“ konstatoval.

Potleskem zákonodárci odměnili ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), když prohlásil, že vítáni by měli být pouze imigranti, kteří potřebují pomoci. „Evropa musí vyslat jasný signál, že všichni ostatní budou vráceni,“ řekl.

Šéf ODS Fiala obvinil vládu, že sehrála „velkou evropskou komedii“. „V okamžiku, kdy došlo na lámání politického chleba, zařadila zpátečku,“ uvedl

Další debata o přerozdělování

Unijní ministry vnitra čeká příští týden debata o stálém přerozdělovacím mechanismu. Podle Chovance to bude třetí třetina zápasu o kvóty. Od schůzky však nelze čekat definitivní rozhodnutí, návrh Evropské komise se zřejmě bude projednávat několik měsíců. K plánu má údajně výhrady zhruba polovina členů EU, což je mnohem více než v případě nedávno odsouhlaseného mimořádného opatření.

Chovanec reagoval i na zapojení Ruska do bojů v Sýrii, o němž značně pochybuje. Připomněl, že v zemi je 7,5 milionu
vnitřních uprchlíků. Přitom na Ukrajině, kde je jich 1,5 milionu, se Moskva také angažuje. „Pokud by se konflikt na východě země vyhrotil, Česko by se pro ukrajinské běžence stalo cílovou zemí,“ poznamenal ministr.