Sobotka jedná s Tuskem o migraci a požadavcích Británie

Bohuslav Sobotka a Donald Tusk

Bohuslav Sobotka a Donald Tusk Zdroj: CTK

V Praze dnes odpoledne začalo jednání premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. Diskutovat mají hlavně o návrzích Británie na reformu Evropské unie, migraci a pondělním summitu visegrádské skupiny (V4), který se vyslovil pro větší pomoc Makedonii a Bulharsku při ochraně jejich hranic.

Právě migrační krize a rozdílné pohledy na její řešení budou jedním z klíčových bodů summitu Evropské rady v Bruselu na konci týdne. Podle dosavadních výroků evropských politiků se zdá, že se na něm střetnou dvě základní koncepce.

První spočívá v dohodě mezi Evropskou unií a Tureckem, která má přispět k omezení přílivu běženců, druhá už počítá i s takzvaným plánem B, kterým by bylo uzavření hranic Řecka s Makedonií a Bulharskem. Pro tuto záložní variantu, v případě, že se situace do několika měsíců nezlepší, se vyslovily země V4. Naproti tomu německá kancléřka Angela Merkelová i někteří další evropští státníci jsou proti a budou trvat na naplňování dohod s Tureckem.

Na bruselském summitu se budou řešit i britské požadavky na reformu Evropské unie, k nimž země V4 zaujaly společné stanovisko. Tusk v pondělí na Twitteru uvedl, že rozhovory o britských požadavcích na reformu Evropské unie- jsou v kritické fázi a riziko, že Británie, kterou čeká referendum o setrvání v EU, osmadvacítku opustí, je skutečné.