Sobotka: Kritika kvůli uprchlíkům není na místě

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Kritika OSN vůči českému zacházení s uprchlíky není podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) namístě. Česko se snaží dodržovat všechny zákony a uprchlíci zde mají slušné podmínky, řekl novinářům. Zástupci světové organizace se podle něj o situaci v Česku mohou přijet sami přesvědčit.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn obvinil Českou republiku ze systematického porušování práv uprchlíků. Svůj názor zdůvodnil tvrzením, že je běžné, že české úřady zadržují přistěhovalce po dobu 40 až 90 dnů a podrobují je osobním prohlídkám, aby jim vzaly peníze na zaplacení nákladů na pobyt v zařízeních pro cizince.

„Já myslím, že ta kritika není namístě. Česká republika se snaží dlouhodobě, nejenom teď v této migrační krizi, respektovat mezinárodní úmluvy,“ reagoval český premiér. Česko v uplynulých měsících navýšilo kapacitu zařízení pro běžence, aby zlepšilo tamní podmínky, poznamenal také.

„Já myslím, že nikdo nebrání tomu, aby zástupci této organizace přijeli do České republiky. Určitě jim rádi ukážeme všechna naše detenční zařízení. Budou se moci podívat kamkoliv a já myslím, že zjistí, že v České republice jsou standardní, slušné, rozumné podmínky pro umístění uprchlíků,“ řekl dále Sobotka.

O Česku se podle něj nyní mluví i proto, že situaci uprchlíků v tuzemsku zviditelnily některé české orgány. Premiér měl na mysli zřejmě slova ombudsmanky Aleny Šabatové, která tvrdě kritizovala podmínky v detenčním centru v Bělé-Jezové.