Sociální situace v ČR: Jindřichův Hradec v čele, Prahu straší kriminalita

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: MasterCard

Nejlepší sociální situace v Česku je v Jindřichově Hradci. Vyplývá to ze studie „Česká centra rozvoje 2011“, kterou pro společnost MasterCard zpracovali odborníci z Vysoké školy ekonomické v Praze. V letošním roce se zaměřili na hodnocení sociální situace 63 největších měst v ČR podle počtu obyvatel.

Jindřichův Hradec ve srovnání s ostatními uspěl především díky nejnižší násilné trestné činnosti – připadá tu v průměru. 2,68 trestných činů násilného charakteru na 10 tisíc obyvatel. Zároveň zde je také nejnižší počet zjištěnych trestných činů. Dalšími parametry, které byly mezi městy porovnávány byly – nezaměstnanost, cena bydlení, úroveň důchodů, mezd nebo naděje dožití žen a mužů.

Druhá Praha získala 90,09 bodů, ale s 57,57 trestnými činy na tisíc obyvatel získává pověst centra kriminality v Česku. „Studie ukazuje klasické klady i zápory velkých měst.Na jedné straně výhody v podobě například nižší míry nezaměstnanosti, na druhé straně zvýšené množství trestných činů. Je to pro nás potvrzení toho, co již víme a zároveň motivace, abychom pokračovali v naší snaze dlouhodobě snížit,“ uvedl k výsledku ředitel magistrátu hlavního města Prahy Martin Trnka.

Celkové pořadí

Celkové pořadíCelkové pořadí | MasterCard

Podle očekávání patří Praze negativní primát v cenách bydlení. Nejnižší míra nezaměstnanosti, nejvyšší úroveň mezd a starobních důchodů manko Prahy za prvním Jindřichovým Hradcem nesmazaly.

Hlavní město ovšem vykazuje také nejvyšší ceny bydlení a první místo získalo i v tabulce kriminality. V tomto negativním hodnocení městu Praha konkuruje město Ostrava, které vykázalo jen o něco menší počet trestných činů. Na druhé straně je třeba dodat, že hlavní nebo největší města státu jsou centra kriminality obvykle,“ prohlásil prof. RNDr. René Wokoun, CSc. ředitel Střediska regionálních a správních věd Vysoké školy ekonomické, vedoucí metodického týmu studie MasterCard česká centra rozvoje.

Třetí příčku obsadil Hradec Králové, který bodoval zejména pátou nejnižší mírou nezaměstnanosti (6 procent) i podílem dlouhodobé nezaměstnanosti (24 procent). Hradec získal celkem 89,38 bodu.

Žebříček uzavírá Karviná, o moc lépe na tom nejsou ani Sokolov a Šumperk. V Karviné je podle výsledků studie sice relativně levné bydlení, ovšem na dno jí sráží vůbec nejvyšší počet násilných trestných činů (28,54 na 10 tisíc obyvatel) a zhoršená situace na trhu práce.