Soud: Policie nesmí zadržovat běžence kvůli nebezpečí útěku

Policie musela zasáhnout proti cizincům, kteří se vzbouřili v zařízení v Bělé pod Bezdězem (31. července 2015).

Policie musela zasáhnout proti cizincům, kteří se vzbouřili v zařízení v Bělé pod Bezdězem (31. července 2015). Zdroj: CTK

Česká policie nesmí zavírat běžence do uprchlických táborů na základě podezření z útěku uvedeném v takzvaném Dublinském nařízení EU. Rozhodl o tom Krajský soud v Ústí nad Labem, píšou Lidové noviny. Unijní předpis totiž vyžaduje, aby si státy unie samy určily, co pojem „nebezpečí útěku“ představuje, což Česko neudělalo. Podle deníku byla většina běženců v táborech zadržena podle Dublinského nařízení, ministerstvo vnitra ale míní, že problém vyřeší novela.

Ústecký soud posuzoval případ Iráčana, který se dvěma malými dcerami mířil přes Česko za příbuznými do Německa. V květnu rodinu zadržela policie a umístila do tábora v Bělé pod Bezdězem. Zadržení zdůvodnila Dublinským nařízením pro vracení běženců do země, kde poprvé vstoupili do schengenského prostoru.

Iráčan ale podal žalobu, soud v červnu vyhrál, a následně byl z tábora propuštěn. Nyní už je u příbuzných v Německu, píší Lidové noviny.

Soud v rozsudku uvedl, že námitku proti samotnému použití Dublinského nařízení kvůli chybějící opoře v českých zákonech někdo podal poprvé. Dříve žaloby napadaly pouze průběh správního procesu, nikoli jeho podstatu. Nyní se mohou na rozsudek odvolat další migranti, protože z asi pěti stovek běženců v obou zajišťovacích táborech - Bělé a Zastávce u Brna - byla většina zadržena právě na základě rizika útěku podle Dublinského nařízení.

Ministerstvo vnitra kvůli ústeckému rozsudku nevydalo policii žádné pokyny, řekla Hana Malá z tiskového odboru vnitra. Podle ministerstva všechno vyřeší chystaná novela zákona o pobytu cizinců, která ve Sněmovně prošla prvním čtením a nebezpečí útěku již definuje.