Soud zrušil verdikt nad exšéfem fotbalového svazu Chvalovským

Bývalý šéf Českomoravského fotbalového svazu František Chvalovský

Bývalý šéf Českomoravského fotbalového svazu František Chvalovský

Vrchní soud v Praze zrušil rozsudek deseti let vězení pro podnikatele Františka Chvalovského, který tento bývalý šéf Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) dostal za stamilionové úvěrové podvody. Případem se bude muset znovu zabývat Městský soud v Praze. Uvedl to dnes internetový deník Insider.

„Rozhodlo se v neveřejném zasedání, takže vám k tomu žádné další informace nemohu poskytnout,“ řekl deníku mluvčí soudu Jan Fořt. Informační systém justice.cz ale po zadání spisové značky Chvalovského případu potvrzuje informaci, že původní rozsudek už byl zrušen.

Chvalovský byl spolu s dalšími čtyřmi odsouzenými obžalován z úvěrového podvodu. Koncem 90. let údajně způsobili škodu 1,5 miliardy korun Komerční bance za poskytnuté úvěry. Podle zrušeného verdiktu předstírali, že půjčené peníze chtějí na financování svých obchodů, platili jimi ale především své předchozí dluhy. Všichni obžalovaní vinu popírali.

Muži podle verdiktu v letech 1998 až 1999 podali za různé společnosti u KB žádosti o financování obchodů. Spis popisuje několik skutků. Muži před bankou údajně předstírali, že peníze půjdou například na nákup zboží, masa nebo chmele a jeho vývoz do zahraničí. V jednom případě měly být peníze určeny na zaplacení přípravných prací souvisejících s výstavbou obytného komplexu v pražském Střížkově.

Půjčené finance ale podle soudu použili úplně jinak, především na splácení předchozích dluhů. Ty podle spisu vznikly například při předchozím financování jejich obchodů Komerční bankou, část peněz z úvěrů podle obžaloby putovala i jiným věřitelům. Na úvěrových podvodech měli podle prvoinstančního senátu podíl také někteří zaměstnanci KB, kteří jsou stíháni odděleně. Obhajoba tvrdí, že nešlo o úvěrové smlouvy, ale o jiný druh financování - o odkup budoucí pohledávky, v tomto případě za odběrateli zboží.