Speciální tým Kobra začne potírat daňové zločiny už od září

Ministr financí Andrej Babiš (vlevo) a ministr vnitra Milan Chovanec

Ministr financí Andrej Babiš (vlevo) a ministr vnitra Milan Chovanec Zdroj: ctk

Ministr financí Andrej Babiš a šéf vnitra Milan Chovanec formálně odstartovali projekt Kobra, tedy spolupráci resortu financí s policií v boji proti velkým daňovým únikům. Cílem Kobry je účinnější potírání daňové kriminality, činnost má zahájit nejpozději do letošního září.

Spolupráce se zúčastní finanční správa, policie a celní správa. „V čele koordinovaných složek budou stát policejní prezident a generální ředitelé finanční a celní správy,“ uvedlo ministerstvo vnitra. Chovanec pak upřesnil, že útvar má mít až desítky lidí. „A následná ambice je, aby to fungovalo i v krajích. Tedy dnešní dohodu berte jako pilotní projekt,“ dodal.

Dohoda o spolupráci zahrnuje například výměnu informací mezi jednotlivými odbory, výběr kauz, které budou řešit, včetně způsobu jejich zveřejňování do médií, a také stanovuje pravidelné schůzky mezi zástupci jednotlivých úřadů.

Na vzniku skupiny se Chovanec s Babišem dohodli na počátku března. „Pokud nechceme stíhat jen bílé koně a chceme si posvítit i na organizátory daňových podvodů, tak musíme vést diskusi, jak některé typy podvodů podchytit tak, aby byla trestná i jejich příprava,“ řekl Chovanec.

Babiš hodlá motivovat zaměstnance finančních úřadů při odhalování daňových úniků. „Pracovníci finančních úřadů nemají konkrétní motivaci. Pokud máme daňové nedoplatky, tak jsem očekával vždy nějakou odměnu při jejich odhalení. To tak ale není. To bychom chtěli změnit,“ vysvětlil ministr financí.

Centrální registr účtů
V souvislosti s potíráním daňové kriminality se ministři už dříve dohodli i na vzniku centrálního registru účtů u České národní banky. Podle ministra Babiše pokračuje debata s ČNB s tím, že by resort používal pro přechodné období systémy ČNB nebo České bankovní asociace. Ta takový systém má a nabízela jej při představení nápadu s centrálním registrem účtů. Guvernér ČNB Miroslav Singer s vytvořením centrálního registru vyjádřil před časem nesouhlas. Banky dnes provozují elektronický systém výměny žádostí o údajích na účtech prostřednictvím datové schránky. Banky mohou žádosti zpracovat v řádu hodin. Podle Chovance si vznik centrálního registru účtů vyžádá změny zákonů, a proto v přechodném období bude nutné využívat systémy bank.

Ministři se v projektu inspirovali týmem, který pracuje na Slovensku a nazývá se Kobra. Pracovní týmy v Česku by si neměly vyžádat další náklady. Babiš již v březnu uvedl, že skupiny se budou sestavovat k jednotlivým případům, kde vznikne podezření z finanční kriminality. Podle něj to bude setkání odborníků z ministerstva financí, kriminalistů a celníků u jednoho stolu. Chovanec k tomu doplnil, že by se česká Kobra měla zabývat podvody se škodou přes 150 milionů korun.

Protikorupční policie loni prověřovala případy, při nichž měla na daních vzniknout škoda přes 36 miliard korun, což byl meziroční nárůst o téměř 15 miliard korun. Podle zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu ze začátku února činily nedoplatky na daních v roce 2012 téměř 135 miliard korun.

David Klimeš: Kobra ano, registr ne

Registr účtů mohou zneužít firmy i politici. Provoz by spolykal stamiliony