Statistici hlásí zvýšení nezaměstnanosti na sedm procent

Úřad práce

Úřad práce Zdroj: Sedmicka

Míra nezaměstnanosti ve třetím čtvrtletí stoupla na sedm procent, což je o 0,4 procentního bodu víc než ve stejném období před rokem. Nezaměstnaných bylo 367 900, meziročně jejich počet vzrostl o 25,3 tisíc. Vzestup se projevil v mužské i v ženské populaci, vyplynulo dnešních údajů Českého statistického úřadu, který vychází z metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO).

Odlišná metodika se promítá do rozdílu mezi výší obecné míry nezaměstnanosti a míry registrované nezaměstnanosti ministerstva práce a sociálních věcí. Tendence vývoje obou měr byly ale podobné, míra registrované nezaměstnanosti MPSV dosáhla ve 3. čtvrtletí 8,3 procenta, tj. o 0,2 procentního bodu víc než před rokem.

Meziroční nárůst celkového počtu nezaměstnaných se odrazil i v růstu počtu dlouhodobě nezaměstnaných. Počet lidí bez práce jeden rok či déle se meziročně zvýšil o 20 100 a dosáhl 158 500. Podíl dlouhodobě nezaměstnaných z celkového počtu nezaměstnaných byl 43,1 procenta, uvádí ČSÚ.

Množství lidí bez práce stouplo i ve srovnání s předchozím čtvrtletím, kdy podle aktuálních údajů ČSÚ činila 6,7 procenta.

Oldřich Bubeníček: Na Mostecku není práce. Proto by se mělo dál těžit uhlí

Roste ale i celková míra zaměstnanosti. Ve 3. čtvrtletí 2012 meziročně o 25 200 lidí, míra zaměstnanosti 15 až 64letých dosáhla 67,1 procenta a meziročně byla vyšší o 0,9 procentního bodu. Jde přitom již o druhé čtvrtletí za sebou, kdy počet zaměstnaných roste. Rovnoměrně se na zvýšení zaměstnanosti podílely jak osoby v pozici zaměstnanců, tak i podnikatelů.