Svoboda: Kauza opencard se týká principů demokracie

Bohuslav Svoboda, Ivan Kabický, soud, opencard

Bohuslav Svoboda, Ivan Kabický, soud, opencard Zdroj: ctk

Bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) obžalovaný v kauze opencard dnes soudu řekl, že případ souvisí s principy zastupitelské demokracie. Desítka radních a pět členů hodnoticí komise čelí obžalobě v souvislosti s dvěma smlouvami, které Praha uzavřela s firmou Haguess. Městu údajně způsobili škodu 24,9 milionu korun, obvinění to ale odmítají. Vyslechnutí bývalí radní uvedli, že opencard byl dlouho neřešený problém a jednali s nejlepším vědomím a svědomím.

Hlavní líčení před Městským soudem v Praze začalo v úterý výpovědí úředníků, dnes se dostal jako první ke slovu Svoboda. „Proces je velmi zásadní, protože se týká principů zastupitelské demokracie a toho, jak má zastupitelská demokracie pracovat,“ řekl soudu.

Svoboda zdůraznil, že postup ohledně nových smluv potvrdil právník. Jednání o smlouvách bylo podle něj zhruba dvojnásobné proti době, po jakou se jedná v jiných případech. Smlouvy s Haguess bylo podle Svobody navíc nutné schválit. „Jinak bychom se vrátili k papírovým jízdenkám, tedy někam do doby, kdy v Praze jezdila koňská dráha,“ dodal.

Bývalý šéf radnice také zpochybnil zmínku v obžalobě, že radní o předmětné zakázce jednali pouze půl hodiny. „Nevím, jak je možné posoudit při nepřítomnosti na takovém zasedání, zda je půl hodiny moc, nebo málo,“ podotkl. Doplnil, že hodnoticí komise se předtím sešla sedmkrát.

Argumenty ze studentské práce

Pochybnosti podle Svobody vyvolává také fakt, že vyšetřovatel případu použil pro svou argumentaci práci studenta práv prvního ročníku a musel se za to omluvit. Kriminalista pak odešel od policie a kandidoval v komunálních volbách. „Mám velký problém s tím, jak se k této obžalobě postavit,“ řekl bývalý primátor. Výklad faktů je podle něho účelový.

Svoboda i ostatní již dříve obvinění odmítli. Po Svobodovi mluvila bývalá radní pro IT Eva Vorlíčková (bezpartijní). Po jejím nástupu do funkce na podzim 2011 prý byl odbor v dezolátním stavu, problémy dlouho neřešené a jedním z nich právě opencard. „Začali jsme konat ihned, ne až na poslední chvíli. Ten, kdo nekonal, bylo vedení města z let 2009 a 2010 a následně radní pro informatiku (Karel) Březina,“ řekla.

Na smlouvách k opencard nebylo nic neobvyklého, tvrdí Lohynský
Také bývalý pražský radní pro životní prostředí Radek Lohynský odmítl tvrzení vyšetřovatelů. Postupoval prý podle nejlepšího vědomí a svědomí a dnes by nejednal jinak. Případ se týká desítky radních a pěti dalších úředníků.

Lohynský zdůraznil, že se o problematiku opencard zajímal způsobem, který byl obvyklý. Při studování důvodové zprávy a dalších dokumentů prý neshledal nic neobvyklého.

Soudu také zmínil, podobně jako další radní, že není odborníkem na informační technologie. „Se společností Haguess jsem nikdy nejednal. Při hlasování jsem postupoval s nejlepším vědomím a svědomím a nevím, jak bych se měl zachovat jinak, aby občanům nevznikla škoda a zároveň abych nebyl kriminalizován,“ dodal.

Právník a zastupitel Lukáš Manhart (TOP 09), který byl radním pro legislativu a veřejnou správu, považuje za neuvěřitelnou představu, že by celá rada města páchala úmyslnou trestnou činnost při svém jednání. „Jsem přesvědčen, že materiál k opencard obsahoval veškeré náležitosti, které obsahovat měl. Město bylo bohužel ve vleku smluvních vztahů se společností Haguess, které byly nastaveny v roce 2006. Tehdy se stala ta s prominutím vražda na městě Praze, kdy někdo dopustil, že licenční práva budou v rukou dodavatele,“ řekl.

Bývalý Svobodův náměstek a současný letňanský starosta Ivan Kabický (ODS) uvedl, že v době hlasování, kterého se týká obžaloba, byl radním pro sociální oblast, zdravotnictví a pohřebnictví. „S materiálem jsem se seznámil v mezích mých časových možností. V průběhu jednání jsem také vznesl dotaz ohledně ceny,“ řekl.

Politikům hrozí až osm let vězení. Shodně tvrdí, že uzavření smluv byla jediná možnost, jinak by se musel systém opencard zastavit nebo by zkolaboval.