Tažení proti drogám: Policie odhalila varny, pěstírny a obvinila 429 lidí

Protidrogová razie

Protidrogová razie Zdroj: Topic Petr/Mlada fronta

Česká policie za dva měsíce zesílených protidrogových opatření odhalila 62 varen drog a 63 pěstíren marihuany. Zajistila 16 kilogramů drog ve varnách a 43 kilogramů marihuany, obvinila 429 lidí. Řekl to policejní prezident Tomáš Tuhý.

Z obviněných lidí je 108 cizinců. „Tyto rozsáhlé akce probíhaly v rámci celé České republiky, zejména v česko-německém pohraničí,“ uvedl Tuhý. „Osmdesát procent záchytů má spojitost s asijskými tržnicemi,“ dodal. Drogové problematice se podle něj nyní věnuje o 150 policistů víc než loni.

Náměstek policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování Zdeněk Laube řekl, že spolupráce se zahraničními kolegy je součástí obecně strategie policie v boji s drogovou kriminalitou. S Němci mají podle něj policisté dobrou zkušenost, tamní policisté se prý také učí česky.

306 tisíc tablet s pseudoefedrinem

Fungují prý společné hlídky, vyšetřovací týmy, používají se speciální vyšetřovací metody i skrytí vyšetřovatelé. „Samozřejmě když se ti lidé znají a mohou komunikovat napřímo, tak to spolupráci pomáhá,“ dodal.

V pěstírnách marihuany policisté našli vedle připravené drogy také 14 tisíc rostlin konopí. V rámci celé akce zajistili i 306 tisíc tablet léků s pseudoefedrinem, který je zneužíván k výrobě pervitinu. Tři z odhalených varen drog byly mobilní, tedy umístěné ve vozidlech.

Zajistili 322 kilogramů drog

Celkem policie zkontrolovala 2500 lidí a 1500 aut a odhalila také 230 přestupků. Z větších policejních akcí Tuhý zmínil spolupráci Národní protidrogové centrály s kolegy z Bulharska, Británie, Německa a Vietnamu. „Podařilo se nám zajistit 322 kilogramů drog,“ uvedl. Policie podle něj na případu dál pracuje a předpokládá, že celkové množství bude víc než půl tuny.

Policisté odhalili také přípravu varny, která by v případě uvedení do provozu dokázala v jedné várce vyrobit 2,5 kilogramu drog. „Tato varna se nikdy nespustila díky operativní práci policie,“ řekl Tuhý. Připomněl i čtvrteční akci v Hranicích na Přerovsku, při níž policisté v pěstírně konopí objevili více než 2000 rostlin, které v syrovém stavu vážily zhruba půl tuny. Při rozsáhlé akci zadrželi šest lidí, z toho čtyři cizince.