Tvrdík se vrátil do Strakovky, radí Rusnokovi

Jaroslav Tvrdík

Jaroslav Tvrdík Zdroj: Martin Pinkas

Lobbista a bývalý ministr obrany Jaroslav Tvrdík (ČSSD) získal v září místo poradce premiéra v demisi Jiřího Rusnoka pro vztahy s Čínou. Podle mluvčí vlády Jany Jabůrkové ale Tvrdík nedostává plat.

„Je honorárním poradcem předsedy vlády pro Čínskou lidovou republiku,“ řekla Lidovým novinám Jabůrková.

Sám Tvrdík oznámil, že pro Rusnoka pracuje od druhé poloviny září. „Spolupracoval jsem s panem premiérem na částečný úvazek při přípravě China Investment Forum a summitu předsedů vlád střední a východní Evropy a Číny v Rumunsku,“ sdělil. Vládní mluvčí dodala, že Tvrdík za funkci nepobírá plat a nejsou mu propláceny žádné zvláštní výdaje, což uvedl i sám exministr. Tvrdík podle svých slov nezískal ani diplomatický pas.

O návratu Tvrdíka do Strakovy akademie se spekulovalo už v září. Exministr to ale tehdy popřel.

Tvrdík zastával v letech 2001 až 2003 funkci ministra obrany ve vládách Miloše Zemana a Vladimíra Špidly. Z postu odešel, když se vláda rozhodla snížit rozpočet obrany. Pak byl bez výběrového řízení dosazen do vedení státních Českých aerolinií, které se následně propadly do značných ztrát. Byl kritizován například v souvislosti s kontraktem na letouny Airbus a dalšími výdaji. V čele ČSA zůstal do roku 2006, pak se začal věnovat podnikání a také byl volebním manažerem ČSSD. Nyní je předsedou dozorčí rady Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce.