ÚOHS: Obrana zadala zakázku bez otevřeného tendru

Alexandr Vondra

Alexandr Vondra Zdroj: profimedia.cz

Ministerstvo obrany podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) porušilo zákon, když zadalo zakázku na aktualizaci právní databáze ASPI bez otevřeného tendru přímo společnosti Wolters Kluwer. Vyplývá to z aktuálního rozhodnutí ÚOHS zveřejněného na webových stránkách úřadu. Resortu za chyby hrozí sankce v řádu desítek tisíc korun.

ÚOHS se případem zabývá na základě podnětu konkurenční společnosti Atlas consulting. Ve svém prvním rozhodnutí dal loni v srpnu za pravdu ministerstvu obrany a námitky Atlasu consulting zamítl. Stanovisko úřadu ale nyní změnil předseda ÚOHS Petr Rafaj, jehož závěry jsou opačné. Podle něj ministerstvo v rozporu se zákonem použilo jednací řízení bez uveřejnění.

„Za tento správní delikt je správní orgán prvního stupně povinen zadavateli uložit pokutu,“ uvedl Rafaj ve svém rozhodnutí. Případem se nyní budou znovu zabývat jeho podřízení. Závěry Rafajova verdiktu jsou vázáni. Ministerstvo zakázku za více než tři miliony korun vypsalo před rokem v lednu. Zadalo ji rovnou firmě Wolters Kluwer. Atlas consulting ve svém podání uvedl, že jeho nabídka by byla pro resort ekonomicky výhodnější.